Prijsvraag: Wanneer arriveert zender-grutto Madrigalejo in Noord-Holland?

Grutto / Menno Schaefer
© Menno Schaefer

Onderzoek met zenders voor bescherming grutto

Noord-Holland is één van de belangrijkste provincies voor onze nationale vogelsoort de grutto. Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar de oorzaken van de achteruitgang. Daarvoor worden grutto’s uitgerust met een zender om gedurende het hele jaar te registreren welke gebieden ze gebruiken. In januari 2019 zijn opnieuw 18 grutto’s in de monding van de Taag gevangen en uitgerust met een zender die je via deze site kunt volgen.

Vogelatlas als hoofdprijs voor juiste voorspelling

De eerder gezenderde grutto Madrigalejo broedt sinds 2015 in onze provincie in de buurt van Kolhorn. Je kunt tot 5 maart voorspellen wanneer ze bij Kolhorn aankomt! Ze heeft overigens nog nooit kuikens vliegvlug gekregen. Om je een aanwijzing te geven voor je voorspelling: ze arriveert telkens tussen 18 en 28 maart, maar in 2017 bleef ze in Afrika. En een enkele keer haalt een grutto de overtocht niet van Afrika naar Spanje/Portugal door zandstormen boven westelijk Afrika. Degene die het tijdstip het best schat, wint de nieuwe Sovon vogelatlas van Nederland.

Mail ons je antwoord

Je kunt mee doen met deze prijsvraag door twee dingen via een email te in te sturen:
1. Een datum en tijdstip dat grutto Madrigalejo arriveert in Noord-Holland.
2. Het kan zijn dat grutto Madrigalejo weer een jaartje overslaat of verongelukt op de voorjaarstrek, daarom vragen wij je ook een voorspelling te doen welke van de 18 nieuw gezenderde grutto’s als eerste in Noord-Holland arriveert, met datum en tijdstip. Deze 12 gezenderde vogels kun je vinden op de website door via de knop 'filter dieren' de Black-tailed godwit Iberia-NL 2019 aan te vinken. 
Vermeld in je email bij het onderwerp: Prijsvraag Madrigalejo.

Naar grutto's zoeken in Spanje

Onze boerenlandvogelmedewerker Wim Tijsen werkt in z'n vrije tijd mee aan het grutto-onderzoek en hoopt begin februari grutto Madrigalejo in de Spaanse Cota Donâna of Extremadura te zien. Hij let dan op haar (vet)conditie, want die is belangrijk voor de snelheid waarmee de grutto naar Nederland trekt.

Zendergrutto Madrigalejo / Wim Tijsen
© Wim Tijsen
Foto van de beroemde gezenderde grutto Madrigalejo die rond Kolhorn broedt.
Magazine nummer 4 2018

Vraag gratis het natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je deze keer van alles over de Wadden, mezen in de tuin en vondsten op het strand. En nog veel meer! Inclusief uitneembare wandelroute (14 km) rondom het Amstelmeer.

Naar boven