Prijsvraag 'Groene vrijwilliger van de Toekomst' stimuleert innovatie in vrijwilligerswerk

Kenniscafe 2018 / Provincie Noord-Holland
© R. Reker / Provincie Noord-Holland
Datum
ma. 10 december 2018

Drie goeie ideeën winnen 1000 euro prijs!  

De Haarlemmer Kweektuinen, The Pollinators en Ravon winnen alle drie een prijs van 1000 euro voor hun goede idee om op een nieuwe manier vrijwilligers te werven voor natuur en biodiversiteit.

Alle gezamenlijke natuurorganisaties in Noord-Holland lanceerden de prijsvraag 'Groene Vrijwilliger van de Toekomst'. Tijdens een Kenniscafe op 13 november 2018 nodigden zij collega’s en vrijwilligers uit om samen te leren ‘hoe’ zij de Vrijwilliger van de Toekomst kunnen bereiken. Voor de drie beste ideeën van het Kenniscafe loofden zij een prijs van 1000 euro uit. Aanleiding voor het Kenniscafe was een gelijknamig onderzoek van Motivaction, waaruit bleek dat een nieuwe generatie groene vrijwilligers gevraagd wil worden voor: korte zingevende projecten.  De provincie Noord-Holland ondersteunde het Kenniscafe vanuit haar aanpak Groen Kapitaal.

Gezond door Kweektuin

De jury (van natuurorganisatie vertegenwoordigers) vond dat het idee van de Haarlemmer Kweektuinen goed aansloot bij de trend voor gezonder leven en bewegen. De kweektuin gaat haar groene park openstellen voor mensen die met natuurwerk hun gezondheid willen verbeteren. Actief bezig zijn kan overgewicht bestrijden en stress verlagen. Met hun 1000 euro zoeken ze de samenwerking met gezondheidsorganisaties en natuurorganisaties in Haarlem. Jacqueline Bijlhouwer van de Haarlemmer Kweektuin legt uit: “Enerzijds stimuleren wij hiermee mensen om méér te bewegen, anderzijds werven wij (en onze samenwerkende partners) nieuwe vrijwilligers. Met recht een win-win-situatie.”

Voedselbank voor Bijen

The Pollinators uit Amsterdam zet de ‘Voedselbank voor Bijen’ in om meer mensen te betrekken. Een ambassadeur in een woonwijk krijgt een zak bijenvriendelijk zaad om uit te delen aan buurtbewoners. Marjolein Moeijes van The Pollinators: “ We trommelen de mensen op om voedselbank voor bijen te worden via onze sociale media kanalen. Zó kun je meer toffe mensen uit de buurt leren kennen en tegelijkde biodiversiteit verhogen en bestuivers een handje helpen, of wel een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Na afloop van het voedselbanken project vragen we hoe mensen het uitdelen èn zaaien hebben ervaren. Daarna vragen wij hen of zij vrijwilliger willen worden en vaker met zulke acties mee willen doen.” De jury prees het idee omdat het laagdrempelig is en veel mensen uit de directe omgeving kan aanspreken.

Jonge onderzoekers activeren op groene school

Ingo Janssen van de RAVON gaat met zijn idee op zoek naar jonge onderzoekers die amfibieën, reptielen en vissen willen tellen. “Op een groene school in Noord-Holland zetten we enkele monitoringsroutes uit voor amfibieën, reptielen of vissen. In de ochtend verzorgd RAVON een college over de te monitoren soortgroepen waarna in de middag de daadwerkelijke route zal worden bemonsterd door de scholieren, bijgestaan door een docent en een specialist. De gegevens worden doorgegeven en met de school maken we afspraken voor continuering.” Omdat met name jongeren lastig te enthousiasmeren zijn, was de jury erg te spreken over het idee van de RAVON.

Meer informatie over het Programma Betrekken bij Groen

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2024 liggend

Heb jij het lentenummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.