Permanente laser moet ganzen verjagen

Grauwe Gans / H. Doorn
© Grauwe Gans / H. Doorn
Datum
di. 7 juli 2020

Dit voorjaar is het derde seizoen lisdoddeteelt in de polder Zuiderveen, in het kader van het Innovatie Programma Veen, van start gegaan. De lisdodde groeit over het algemeen goed. Helaas blijken ganzen de jonge planten erg lekker te vinden. Vorig jaar hebben we netten en linten in de teeltvakken geplaatst. Ook verjagen we met een handlaser. Deze middelen werken uitstekend maar zijn erg arbeidsintensief.

Elke nacht verstoren

Daarom gaan we nu werken met de permanente laser. Ganzen trekken ’s avonds naar een plek om te rusten en zoeken ’s ochtends vroeg een plek om te eten. Met de laserstraal schijnen we automatisch elke nacht om 24:00 uur en vroeg in de morgen rond 5:00 uur gedurende circa een kwartier om de ganzen te verstoren. We verwachten dat de ganzen daardoor niet meer zullen komen overnachten en/of eten. We monitoren de aanwezigheid en de reactie van de ganzen om het gebruik van de laser zo nodig aan te passen.

Laser geeft geen overlast

De laser stond al een paar weken in het veld opgesteld, maar we moesten nog wachten op toestemming van Schiphol. Die is nu verleend. De laser schijnt alleen in het gebied; deze zal de huizen niet bereiken en het wegverkeer niet verstoren. De laser is ook niet gevaarlijk voor mensen.

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven