Oudste knotgroep van Nederland 45 jaar

Schilderij Knotgroep Uithoorn / Gerda Bos
© Schilderij Gerda Bos
Datum
do. 28 maart 2019

1974 als keerpunt behoud mooie knotbomen

In 1974 werd op gebied van landschapsbeheer geschiedenis geschreven in Uithoorn. Daar ergerde Wim van Zuilen, leraar aan de Lagere Technische School aldaar, zich aan het wegkwijnen van al die mooie knotbomen in de polders, omdat niemand ze meer onderhield. Die bomen moeten gewoon geknot worden, vond van Zuilen, dus ging hij met zijn leerlingen aan de slag.

Reden voor feest

Wilgenhout werd niet langer door de boeren benut, dus leek een van de meest karakteristieke bomen van het Nederlandse landschap gedoemd te verdwijnen. Dat raakte een gevoelige snaar en zo sloten tientallen anderen zich bij Wim aan. Sindsdien is er geen winter meer overgeslagen dat niet iedere veertien dagen, weer of geen weer, werd geknot. Een prestatie van formaat van een vrijwilligersgroep die daarmee de eerste en dus oudste knotgroep van Nederland werd en die nog steeds het indrukwekkend aantal van meer dan vijftig deelnemers telt. Reden om eens goed te feesten.

Gouden driehoekzaag ingelegd met diamanten

Dat feesten gebeurde op zaterdag 16 maart jongstleden aan de Boterdijk in Uithoorn, waar de knotgroep in de werkschuur van Landschap Noord-Holland, haar uitvalsbasis heeft. Peter Mol van ons Team Betrekken bij Groen verrichte de huldiging. Daarbij deed zich vooraf wel een praktisch probleem voor. Twee jaar eerder had de Knotgroep IVN Midden Kennemerland al voor haar 40 jarig jubileum een Gouden Driehoekzaag uitgereikt gekregen. Maar nu bleek de Knotgroep Uithoorn nog ouder. Wat moest hier op worden bedacht? Het antwoord was eenvoudig; een gouden driehoekzaag, ingelegd met diamanten. Nog schitterender dan de prachtige gouden zaag van IVN Midden-Kennemerland.

Op naar 50 jaar

De plaatselijke pers vereeuwigde de huldiging door de inmiddels 91 jarige Wim van Zuilen met Gouden Zaag te laten poseren. Pal voor het door Gerda Bos gemaakte Jubileum-schilderij. Toen de aanwezige wethouder de knotgroep een flink hart onder de riem stak, kon de 70 koppige menigte gaan vieren. Daarbij waren alle aanwezigen van één ding overtuigt; de magische vijftig jaar gaat zeker ook gehaald worden. En dat wordt een immens groot feest. Maar wat moeten we ze dan wel niet cadeau geven?

Peter Mol, vrijwilligersondersteuning Betrekken bij Groen

Wim van Zuilen
© Landschap Noord-Holland
Wim van Zuilen met Gouden Zaag bij 45 jarig jubileum knotgroep Uithoorn
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2024 liggend

Heb jij het lentenummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.