Oproep: stem op een partij met groene voornemens

grutto
© Marcel van Kammen / Nature in Stock
Datum
wo. 29 mei 2024

Hoe bepaal je je stem bij de EU-verkiezingen?

(met dank aan Vogelbescherming)

Op 6 juni stemmen we voor het Europees Parlement. Veel van ons landbouw-, natuur- en klimaatbeleid wordt in Brussel bepaald. De uitslag van deze verkiezingen is dus erg belangrijk voor natuur. Misschien wel belangrijker dan ooit. Onze oproep: stem op een politieke partij met groene voornemens. Maar waar moet je precies op letten als je wilt stemmen voor vogels en natuur? 

5 handvatten om je stem te bepalen

1. Stem op een partij die de Green Deal in voortvarend tempo wil voortzetten.
2. Kies voor partijen die het Europese landbouwbeleid willen vergroenen.
3. Check of een partij natuurbescherming en natuurherstel hoog in het vaandel heeft staan.
4. Kies een partij die van waterkwaliteit een hoge prioriteit maakt.
5. Vergeet partijen niet te beoordelen op ambitieuze klimaatplannen.

1. Stem op een partij die de Green Deal in voortvarend tempo wil voortzetten

Klimaatverandering en milieuvervuiling en alle gevolgen daarvan vormen grote bedreigingen voor Europa. Om deze bedreigingen een halt toe te roepen, kwam de Europese Commissie een aantal jaar geleden met de baanbrekende Green Deal; een pakket aan maatregelen om de CO2-uitstoot te beperken, onze natuur te herstellen en een duurzame voedselvoorziening te garanderen. Prachtige ambities waaraan de afgelopen jaren hard is gewerkt, ook in Nederland. Helaas wordt de Green Deal recent steeds verder uitgekleed. En daar zijn we niet blij mee. 

Citroenvlinder op Kattenstaart
© Landschap Noord-Holland
Citroenvlinder op kattenstaart

2. Kies voor partijen die het Europese landbouwbeleid willen vergroenen

Wist je dat bijna een derde van de reguliere Europese begroting besteed wordt aan de landbouwsubsidies? Een gigantisch bedrag. Alleen al in Nederland gaan er jaarlijks honderden miljoenen naar de landbouwsector. Helaas wordt daarmee vooral de intensivering gericht op goedkope bulkproductie van landbouwgoederen gestimuleerd. Een vorm van landbouw die niet alleen de balans met de natuur kwijt is – de afname van broedvogels op het platteland is schrikbarend groot –, maar waar bovendien voor boeren geen duurzaam verdienmodel uit te halen valt.

Het kan anders. Door landbouwsubsidies uit te keren aan boeren die bijvoorbeeld geen pesticiden gebruiken, juist wel aan weidevogelbeheer doen of het streekeigen landschap beheren, wordt natuurvriendelijk boeren beloond. Zulke maatregelen zijn goed voor natuurherstel op het boerenland en voor vogels zoals grutto en kievit. Er zijn genoeg voorbeelden voor hoe het wel kan.

3. Check of een partij natuurbescherming en natuurherstel hoog in het vaandel heeft staan

Voor de bescherming van natuur kunnen we niet zonder EU-wet- en regelgeving. In het bijzonder de Vogel- en Habitatrichtlijn. Dankzij deze wetten moeten lidstaten goed zorgen voor de in Europa levende vogels, leefgebieden en wilde dier- en plantsoorten. Er zijn bovendien Natura 2000-gebieden aangewezen, waar strikte beschermingseisen gelden omdat er bijzondere soorten voorkomen.

Niet alle politieke partijen zijn blij met de Europese natuurbeschermingsregels, zoals blijkt uit de stikstofdiscussie. In plaats van serieus werk te maken van stikstofreductie en natuurherstel zoeken sommige politici juist naar manieren om het natuurbeleid af te zwakken en Natura 2000-gebieden te schrappen.

Dat is zeer onverstandig, we hebben natuur(gebieden) keihard nodig. De natuur is onze beste bondgenoot als het gaat om de desastreuse gevolgen tegen te gaan van de opwarming van de aarde, voor een duurzame voedselvoorziening en een gezonde leefomgeving. Elke euro die je nu investeert, levert op termijn 8 tot 38 euro op.

Rugstreeppad Jelger Herder
© Jelger Herder
Rugstreeppad

4. Kies een partij die van waterkwaliteit een hoge prioriteit maakt

In 2000 hebben Europese landen afgesproken dat de waterkwaliteit in 2027 op orde moet zijn. Dat geldt voor sloten, rivieren en beken. Inmiddels is het 2024 en voldoet slechts 4 procent van onze wateren hier aan. Nederland stevent hiermee af op een nieuwe stikstofcrisis, want Brussel kan juridische actie ondernemen als de doelen niet gehaald worden.

De natuur is afhankelijk van de waterrijke deltanatuur van Nederland. Maar wij zelf natuurlijk net zo hard. Het RIVM waarschuwt nu al voor het ontbreken van voldoende schoon drinkwater. Voortvarende actie is dus keihard nodig, juist ook op Europees niveau. Vervuild water stroomt tenslotte ook uit het buitenland de Nederlandse rivieren in.

5. Vergeet partijen niet te beoordelen op ambitieuze klimaatplannen

De meeste partijen vinden intussen wel dat klimaatverandering een van de grootste bedreigingen van onze tijd is. Maar de meningen verschillen sterk over de snelheid en de manier waarop het probleem moet worden tegengegaan.

Een ding is duidelijk: klimaatverandering is desastreus voor onze natuur. Zeker als Nederland de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs wil halen, is nu aanvullende actie nodig. Dat betekent nóg sneller CO2-reduceren en volop inzetten op zon- en windenergie – wel op de plekken die vogels en natuur zo min mogelijk schaden. En niet te vergeten, de natuur inzetten als bondgenoot! Natuur houdt namelijk water vast, zorgt voor verkoeling, legt CO2 vast en beschermt ons tegen overstromingen.

rietorchis
Rietorchis
cover M3 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
Bernisse

Natuurkalender 2025

De natuurkalender 2025 is beschikbaar. Een jaar lang genieten van de Noord-Hollandse natuur met twaalf prachtige natuurfoto’s. Ook leuk om cadeau te geven!