Opmerkelijk nieuws in terreinen van vrijwilligersgroepen

pierebaan

Natuur profiteert

Het is bijzonder mooi om te zien dat vrijwilligers successen boeken, na alle inspanningen is er veel om van te genieten. En de natuur telt de grootste winst! Hieronder een aantal resultaten van bij ons aangesloten vrijwilligersgroepen.

Eerste orchideeën op Rietland Pierebaan

In Monnickendam beheert een vrijwilligerswerkgroep al tientallen jaren het prachtige natuurgebiedje Rietland Pierebaan. Al die tijd maakt de groep intensief gebruik van de gereedschappen en machines van Landschap Noord-Holland en ontvangt zij ook advies over het te voeren beheer. Ondanks dat het gebiedje er prachtig uitziet, lukte het maar niet om in de rietvelden een bloemrijke vegetatie met orchideeën te krijgen. Het was vooral haarmos dat grote delen van het rietland domineerde. De groep begon op ons advies met een proef waarbij de bovenlaag op kleine delen van het terrein werd afgeschraapt. Dit leidde al vrij snel tot de komst van de rondbladige zonnedauw. Dit jaar zijn eindelijk ook de eerste rietorchissen verschenen. Een prachtige ontwikkeling.

Zeldzame struikrietzanger Flevopark

De vrijwilligerswerkgroep van het Flevopark en de Joodse Begraafplaats aan de rand van Amsterdam kregen de afgelopen weken op hun terrein bezoek van de uiterst zeldzame struikrietzanger. Deze luidzingende vogel komt normaal gesproken voor in moerassige gebieden met ruigte en verspreide struiken in Oost Europa. De struikrietzanger, die sterk op een bosrietzanger lijkt,  wordt dan ook maar zelden – gemiddeld één of twee keer per jaar - in Nederland gezien en trok nu tientallen vogelaars per dag. Dit jaar wordt de struikrietzanger iets vaker gezien en gehoord, een trend die zich de laatste tien jaar voorzichtig lijkt af te tekenen. De vogels overwinteren helemaal in India.

Kennemerstrand vol 40 bijenorchideën

Op het Kennemerstrand bij IJmuiden staan momenteel 40 bijenorchideën bij elkaar. Zoveel is zelfs voor dit unieke gebied een unicum. Fijn dat dit het resultaat is van alle beheerwerkzaamheden door de vrijwilligersgroep Vrienden van het Kennemerstrand.
 

Bijenorchis
Bijenorchis
Rietorchissen op Rietland Pierebaan
Rietorchissen op Rietland Pierebaan
bosrietzanger
Zeldzame struikrietzanger Flevopark Joodse Begraafplaats
Magazine 2. 2020

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven