Opmars cetti's zanger in Noord-Holland

Cettiszanger / Wikimedia
© Wikimedia
Datum
di. 22 januari 2019

Let op: ik kom er aan en cetti’s zanger is de naam

Vrijwilligers die natte gebieden met riet en struiken beheren kunnen zich voorbereiden. De komende paar jaar kunnen jullie een nieuwe vogelsoort in je gebied gaan bijschrijven; de cetti’s zanger. Extreme vorst eind januari of in februari zou nog roet in het eten kunnen gooien, maar dat zal hooguit wat uitstel betekenen. Want de cetti’s zanger is vanuit het zuiden met een onstuitbare opmars bezig. Oorzaak: de vogel lijkt te profiteren van de klimaatsverandering. Dus let dit voorjaar op; niet dat je de vogel makkelijk ziet, maar horen doe je hem des te beter. Zijn visitekaartje is een harde explosieve schetterende zang.

Ideale leefomgeving

Cetti’s zangers houden vooral van dichte struiken langs sloten of andere wateren, het liefst in combinatie met riet(ruigten).  Zo’n beetje de plekken waar ook tuinfluiters en bosrietzangers van houden. Vanuit de Vijfhoek bij Diemen en vanuit Zuid Holland staat de vogel op punt om de Zaanstreek, Waterland, natte gebieden in de duinen en moerassige randgebieden van steden als Haarlem, Alkmaar en Amsterdam te gaan koloniseren. In polder IJdoorn in Waterland vestigden zich in 2018 al een bruggenhoofd. En dat is nog maar het begin. In grote delen van Zuid Holland en Zeeland is de vogel al een heel gewoon verschijnsel. In de Biesbosch broeden inmiddels al vele honderden paren.

Verscholen leefwijze

Wil je een cetti’s zanger zien? Neem daar dan de tijd voor. Net als nachtegalen, waar ze enigszins op lijken, houden ze zich het liefst verborgen in struiken. Slechts een enkele keer komen ze even naar de buitenrand en in die twee of drie seconden dat ze dat doen, moet je dan je slag slaan. Mis je hem net, dan kan het zo weer een uur duren voor je een volgende kans krijgt.  Een spectaculair uiterlijk heeft hij eigenlijk niet. De cetti’s zanger is een wat saai kastanjebruin met grijs getekende vogel. En de zang is hard maar niet echt melodieus. Toch is de cetti’s zanger een aanwinst. Het is een 'overlever' die respect verdient. De vogels leven uitsluitend op een dieet van insecten. Zelfs in de warmer wordende Nederlandse winters is dat uiterst moeilijk en alleen te doen als je een onvervalste overlevingskunstenaar bent. En ach, die snelle harde ratel klinkt eigenlijk best gezellig.

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven