Opleiding voor natuurvrijwilligers

Cursus bosmaaier / Johan Stuart
© Johan Stuart
Datum
di. 1 maart 2022

Mooie cursussen starten, dus meld je aan!

Tot en met juli kun je als vrijwilliger kiezen uit een gevarieerd aanbod van leuke cursussen. Het gaat zowel om technische cursussen om met gereedschappen of machines om te mogen gaan, als om inhoudelijke cursussen op gebied van ecologie en beheer. Bekijk gauw ons cursusprogramma 2022, er is dit jaar weer veel te leren.

Welke cursus kun je als vrijwilliger volgen?

De vernieuwde Basiscursus ecologie is echt een aanrader om te volgen: twee avonden online en een halve praktijkdag. Met deze cursus vergroot je je inzicht over ‘waarom en wanneer’ er beheermaatregelen nodig zijn in een natuurgebied.

Speciaal voor vrijwilligers die de basiscursus ecologie al hebben gevolgd en in de laagveengebieden actief zijn is de Verdiepingscursus ecologie en beheer van laagveenmoeras en veenweiden een aanrader. Ook deze cursus is in een nieuw jasje gestoken.

De cursus Veilig en gezond werken met handgereedschap is voor iedereen die met handgereedschappen werkt. In de cursus leer je hoe je samen veilig werkt, op welke manier je het gereedschap hanteert en hoe je je lijf gezond houdt.

Verder raden we aan om meerdere mensen per vrijwilligersgroep een cursus Veldhulpverlening (VHV) te laten volgen. Het is altijd fijn dat er voldoende mensen zijn die weten hoe er gehandeld moet worden als er iets gebeurt. Of geef je op voor de Herhalingscursus VHV om gecertificeerd VHV-er te blijven.

Ook starten we dit jaar met herhalingscursussen voor bosmaaier en de eenasser-maaimachine, zodat vrijwilligers ook kunnen voldoen aan de VBNE-richtlijn praktijkopleiding. Op 29 juni is de eerste Herhalingscursus bosmaaier en in het najaar volgt de rest.

Aanmelden

Alle vrijwilligers die bij een terreinbeherende organisatie werken en alle bij Landschap Noord-Holland aangesloten groepen kunnen deze cursussen boeken via: Natuurcursussen | De groene academie. Voor machinecursussen geldt een maximum van 2 personen per werkgroep.

Er is genoeg om uit te kiezen, dus geef je snel op. Rond de zomer bieden we de cursussen voor de tweede helft van het jaar aan. We wensen jullie veel leerplezier op de cursussen!

Ben je nog geen vrijwilliger en wil je dit graag worden? Kijk dan hier.

Annika Langeveld

Functie

Medewerker vrijwilligersondersteuning

Bij Annika kun je terecht voor vragen over natuurbeheer en het opleiden van vrijwilligers.

Neem contact op
Annika
Cadeau certificaat

Een stuk natuur voor een ander

Zoek je een origineel cadeau dat óók nog eens goed is voor de wereld? Voor € 7,50 per m2 geef je een stuk Noord-Hollandse natuur aan een ander. Dichtbij huis, om voor altijd van te genieten.

 

Naar boven