Olievervuiling ontdekt bij natuurgebied Landje van Geijsel

Landje van Geijsel
Datum
vr. 10 maart 2023

Wat is er aan de hand?

Natuurgebied Landje van Geijsel bij Ouderkerk a/d Amstel is onverwacht getroffen door een olielekkage in het gebied. Donderdag 9 maart ontdekte onze boswachter een olievlek op het wateroppervlak. Netbeheerder Liander die een stroomkabel onder het landje heeft liggen, heeft direct maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Op dit moment werken alle betrokken partijen aan verdere oplossingen om schade te beperken. Er zijn drijvende ‘worsten’ aangebracht die de oliefilm moeten inperken en bestrijden.

Aanpak 

Het lijkt erop dat een olie gekoelde spanningsleiding/elektriciteitskabel die in de grond ligt en onder het landje van Geijssel doorloopt, de bron van de olievervuiling is. Twee jaar geleden speelde in het najaar ook een lekkage van deze kabel, die toen is gerepareerd. Dat de huidige lekkage zich voordoet aan het begin van het gruttoseizoen maakt de situatie nog eens extra zorgelijk. Nu al is duidelijk, dat een stuk grond is vervuild. We vragen Liander onderzoek te laten doen naar de herkomst en omvang van de olievervuiling. Voor het herstellen van de breuk in de leiding is het nodig om in een deel van het gebied het water eraf te halen, in het andere deel houden we het gebied zoveel mogelijk nat voor de vogels. Mocht het gehele water eraf moeten, dan lijkt het gruttobroedsucces voor 2023 al bij voorbaat te zijn verloren. Boswachter Marion: “Het gaat ons enorm aan het hart dat dit allemaal gebeurt midden in een weidevogelleefgebied.”

Natuurreservaat van groot belang voor weidevogels

De boswachters zijn momenteel elke dag in het gebied aanwezig vanwege de vogelgriep die er al heerst. Boswachter Marion: “Een zeer zorgelijke situatie, net nu de grutto’s in groten getale in aantocht zijn. Het Landje van Geijsel is een belangrijk natuurreservaat en internationale steppingstone voor weidevogels.” Bij het Landje gaat van februari tot april de waterstand omhoog waarmee het de grutto's en andere weidevogels een belangrijke rust- en ontmoetingsplek is. Na hun lange vlucht uit Afrika en Zuid-Europa in Nederland komen ze hier als eerste aan om op krachten te komen om daarna in de omgeving te gaan broeden. 

Op deze pagina leest u actuele informatie (neem alleen voor grote spoed contact op met de boswachter). 

Marion Scherphuis

Functie

Senior boswachter Forten & Buitenplaatsen

Marion haar passie ligt niet alleen bij forten en buitenplaatsen, maar ook bij de natuurgebieden rondom Amsterdam: stuk voor stuk bijzondere terreinen en zo verschillend! Van wilde stadsnatuur tot aan mooie landgoederen. Daar houdt zij toezicht, maakt beheerplannen, werkt samen met vrijwilligers, pachters, gemeenten en partnerorganisaties om die Noord-Hollandse natuur nog sterker te maken!

Neem contact op
Marion Scherphuis
© Landschap Noord-Holland
cover magazine 1 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven