Oeverwerkzaamheden Oosteinderpoel afgerond

Oosteinderpoel / Dutchphoto
Datum
ma. 3 augustus 2020

Impuls voor waterkwaliteit

In samenwerking met Hoogheemraadschap van Rijnland zijn na de zomer van 2020 oeverwerkzaamheden uitgevoerd in natuurgebied de Oosteinderpoel in Aalsmeer. De drassige veenoevers zijn beter beschermd, waardoor meer water- en oeverplanten zullen groeien en de waterkwaliteit een impuls krijgt. 

Natuurvriendelijke vooroevers

In de Molenpoel en langs de Ringvaart plaatsten we houten schotten om de golfslag op de onbeschermde veenoevers tegen te gaan, waardoor deze niet meer losslaan. Achter deze vooroever ontstaat een ideale situatie voor water- en oeverplanten. Boswachter Marion Scherphuis: “Denk aan waterplanten, zoals fonteinkruiden, waterpest en vederkruid. In de schotten zitten openingen voor vissen zoals de meerval. Zulk rustig water is ideaal als paai- en kiemgelegenheid èn een veilige plek voor jonge visjes.”

Rietlanden en moerasbossen

Om de rietlanden en moerasbossen als geheel beter te beschermen tegen wegspoelen, zijn de oevers aan de landzijde ook aangepakt. Op sommige plekken is er al tot 12 meter land weggespoeld. “Waar het vroeger open was, staan nu bomen. En die bomen zijn inmiddels te zwaar voor de slappe veengrond en vallen om waardoor ze de oever kapottrekken. Over een periode van vier jaar verwijderen we daarom gefaseerd bomen langs de oeverlijnen, in een zone van zo’n 3 meter breed. 50% van het gezaagde hout wordt weggehaald en 50% wordt ‘gelipt’. Dit houdt in: dat de bomen op kniehoogte worden ingezaagd en vervolgens worden omgedrukt op het land. Hierdoor blijft de wortel wel leven én houden de wortels de grond vast. Deze rand is binnen een jaar weer begroeid met jonge struiken, waardoor de ingreep niet meer zichtbaar is. Door de zon en ruimte die ontstaat, grijpen riet en oeverplanten massaal hun kans, bij een aantal oevers zijn ze namelijk helemaal verdwenen. Hun vele stengels en wortels houden het land vast en dit breekt de golven en stroming in het water (van wind en scheepvaart). Bij de andere oevers hebben we hier al goede resultaten mee geboekt.” vertelt Marion.

Bijzondere natuur

Natuurgebied Oosteinderpoel bestaat uit een mozaïek van eilandjes en kreken. Het is als een spannende jungle, met leuke doorvaartjes en overhangende takken. Boswachter Marion: “De veenweitjes in het gebied zijn betoverend mooi. Zo vind je er struik-, kraai-, dop- en lavendelheide, maar ook grote en kleine veenbes. Elk jaar worden de weitjes gemaaid om ervoor te zorgen dat ze niet in bos veranderen. Vogels als havik, buizerd, sperwer en blauwe reiger vinden het gebied aantrekkelijk en huizen in de bosjes.”

Filmpje van Hoogheemraadschap van Rijnland over dit project

Jocelyn de Kwant

Functie

Senior boswachter Forten & Buitenplaatsen

Jocelyn is boswachter in de natuurgebieden rondom Amsterdam, tevens de regio met buitenplaatsen & forten. Stuk voor stuk unieke plekken met historie en uitdagingen voor de toekomst.

Neem contact op
Grutto
© Marcel van Kammen / Nature in Stock
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven