Noordelijk bezoek in de polders

Kolgans
© Henk van Bruggen

Zomerganzen

We kennen de grauwe ganzen die het hele jaar in onze polders grazen, de nijlgans die thuishoort in Oost-Afrika en hier als ‘exoot’ bekend staat. Net als de Canadese gans trouwens die uit Noord-Amerika komt en het hier heel goed doet. Deze soorten worden de ‘zomerganzen’ genoemd, maar de term ‘jaargans’ past eigenlijk beter, want ook nu kan je deze ganzen hier zien. Grauwe ganzen trekken bovendien steeds minder weg in de winter.

Allerlei tinten bruin en grijs

In de loop van de herfst stroomde onze provincie vol met verschillende ganzensoorten uit het hoge noorden. Als je erop let, zie je de verschillende soorten door elkaar lopen. Het is een prachtig gezicht in de nu vaak wat grauwe polders. Vanuit Rusland zijn duizenden kolganzen gearriveerd. Met hun witte kol boven de snavel en de zwarte strepen op de buik is het eigenlijk een hele kleurrijke gans. En wist je dat de jongen de hele winter bij hun ouders blijven? Dat doen de jongen van de meeste ganzensoorten overigens. Die jonge kolganzen kan je makkelijk herkennen aan het ontbreken van de zwarte strepen op hun buik. Verder komen er uit Noord-Rusland brandganzen naar Nederland. Deze charmante gans is vooral zwart, wit en grijs van de kleur. Vooral in de akkers, maar ook wel op het grasland, kan je groepen toendrarietganzen zien. Dit is een gans die je nog het makkelijkst herkent aan de donkerbruine kop. Een specialiteit van Texel en Wieringen is de rotgans. Een geheel zwarte gans met een witte kont. Dit is een gans die vooral voorkomt in de buurt van zout water.

Waar te zien?

Ganzen kan je echt overal tegen komen in de open delen van Noord-Holland. Op Texel, Wieringen, in de Wieringermeer, open gebieden in de Noordkop of Westfriesland, rond het Alkmaardermeer, heel Waterland, Spaarnwoude, polders ten zuiden van Amsterdam en rond de Vecht. Ga eens ganzen kijken, vergeet je verrekijker niet en zet je oren open, want elke soort heeft een eigen geluid.

cover m1 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

Naar boven
Zeerijdtsdijkje

Gratis preview van nieuw natuurboek

Ben je benieuwd naar de mooiste plekken in Noord-Holland? Vraag dan onze speciale digitale voorpublicatie aan van het boek 'De mooiste fotolocaties van West-Nederland'. Volop inspiratie om op pad te gaan in de Noord-Hollandse natuur!