Noord-Hollandse Natuurdag in Amsterdam

Noord-Hollandse Natuurdag 2022
Datum
ma. 23 januari 2023

Op zaterdag 17 december 2022 organiseerden we de 12e editie van de Noord-Hollandse Natuurdag bij Aristo Zalen in Amsterdam. Het programma bestond uit lezingen over uiteenlopende onderwerpen, van kleine mantelmeeuwen die jaarrond gevolgd worden met GPS-zenders tot loopkevers op natuurbruggen. Er stonden diverse stands met informatie en producten van onder andere het vogelinformatiecentrum Texel, Floron, de Vlinderstichting, Antiquariaat De Stokroos en Stichting vogelreizen. Ruim 200 natuurliefhebbers kwamen naar Amsterdam, om de lezingen bij te wonen en om bij te praten met bekenden. Een mooie opkomst ondanks de gladheid op de weg en het mooie weer op de dag zelf. 

Opening door de Vlinderstichting 

De dag opende met een lezing van Anthonie Stip van de Vlinderstichting, over graslandvlinders die het moeilijk hebben door intensief beheer en verminderde kwaliteit van hun leefgebied. In Noord-Holland zijn belangrijke gebieden voor graslandvlinders geïdentificeerd. In twee van die gebieden, de Enge Wormer en op Wieringen, samen met gebiedspartijen gaan we aan de slag om ze weer een thuis te bieden. 

Luc Hoogenstein over zijn stadstuin

Als afsluiter een mooie lezing van bioloog Luc Hoogenstein, en voormalig boswachter in het Naardermeer. Hij ging op onderzoek naar de hoeveelheid soorten in zijn eigen tuin. Het resultaat was overweldigend: in zijn gewone stadstuin vond hij meer dan 1500 soorten! Hij gaf tips om planten, mossen, vogels, libellen, vlinders en insecten te vinden én om ze in de tuin te krijgen en zo de biodiversiteit te verhogen. Dit alles met humor en anekdotes, onder andere over de meest spectaculaire soort die hij in zijn tuin zag: de boommarter.  

Het programma 

 • Vlinders van de graslanden, Anthonie Stip van de Vlinderstichting 
 • Vleermuisdiversiteit van Amsterdam, Carola van den Tempel 
 • Nachtegalen met dataloggers, Lars Buckx 
 • Vogelatlas Amsterdam, Frank van Groen 
 • De wondere onderwaterwereld van het Naardermeer, Renske Diek 
 • Kleine mantelmeeuwen jaarrond gevolgd, Roos Kentie 
 • Kevers op natuurbruggen, Danne van Ellen 
 • Boommarters in het NH Duinreservaat, Leo Heemskerk 
 • Locomotiefje en Gaasvliegen, Daan Drukker 
 • Weidevogelonderzoek in Noord-Holland, Martin Witteveldt 
 • Strandvlooien, Julia van Beinum, Stichting Anemoon 
 • Biodiversiteit in de tuin, Luc Hoogenstein 

De Noord-Hollandse Natuurdag vind iedere twee jaar in december plaats en wordt georganiseerd in samenwerking met de POFF. De Provincie Noord-Holland maakt de dag financieel mogelijk. 

We zien je graag bij de volgende editie! 
 

Noord-Hollandse Natuurdag 2022 stands
cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2023 liggend

Benieuwd naar ons magazine?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.