Nieuw: wadvogelapp

Wadvogels app
Datum
di. 10 mei 2022

Negen natuurorganisaties lanceren opnieuw Wadvogels app tijdens recreatieseizoen tegen vogelverstoring Waddengebied

Hoe prachtig het enige natuurlijke UNESCO Werelderfgoed van Nederland – de Wadden – ook is, toch gaat niet goed met de wadvogels. Voor een groot deel is dat te wijten aan (onbedoelde) verstoring door mensen. Dat kan en moet anders, en de vernieuwde app Wadvogels laat zien hoe. De app is een uniek initiatief van negen natuurorganisaties die zich gezamenlijk inzetten voor de wadvogels en heeft – met het oog op de aanhoudende populariteit van het Waddengebied als vakantiebestemming in vooral de lente en zomer – een volledige transformatie ondergaan. Vanaf nu kunnen bezoekers van de Wadden in een handomdraai de vogels opzoeken die er te bewonderen zijn. Daarnaast biedt de app simpele handvatten hoe men optimaal kan genieten van een welverdiend verblijf zónder wadvogels onbedoeld en onnodig te verstoren.

‘Als je het wad bezoekt, op de eilanden of de vastelandskust, zou je niet zien dat het slecht gaat met veel wadvogels. En toch is het zo. Daarom zetten we met acht andere natuurorganisaties alles op alles om dit tussen de oren te krijgen bij Waddenliefhebbers, van bezoeker tot bewoner’, vertelt Floris van Hest, directeur Vogelbescherming Nederland. ‘Wadvogels vormen een onmisbare schakel in het ecosysteem van het Waddengebied en geen mens kan het zich zonder vogels indenken. Maar dan is het wel tijd voor actie. Bebording in het Waddengebied vertelt bezoekers hoe ze vogelverstoring tegen kunnen gaan en met de app heb je deze tips altijd op zak. Het zijn voor ons vaak simpele handelingen die voor de vogels een wereld van verschil maken.’

Van vogels herkennen tot getijdentabellen

De vernieuwde app bevat tips voor meer rust voor vogels, maar ook handige tools waarmee je via vragen vogels kunt herkennen en live de getijden kunt zien. Ook geeft het een overzicht van de vogelkijkplekken die het Waddengebied rijk is. ‘Wadvogels’ is vanaf nu beschikbaar via www.vogelsvanhetwad.nl en in de app stores.

Samen sterk voor een gezonde wadvogelpopulatie

De app Wadvogels maakt deel uit van een meerjarig samenwerkingsinitiatief onder de noemer ‘Wij&Wadvogels’ waarbij Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, The Fieldwork Company, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging zich samen inzetten aan het herstel van gezonde vogelpopulaties in het Waddengebied. ‘Wij&Wadvogels’ wordt mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het ministerie van LNV en de drie Waddenprovincies (Noord-Holland, Friesland en Groningen).

cover magazine 1 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven