Natuurwerkdag, de grootste groene vrijwilligersactie

< terug naar overzicht
2 november 2017

Op zaterdag 4 november is de Nationale Natuurwerkdag. In Noord-Holland zijn er maar liefst 70 werklocaties waar vrijwilligers aan de slag kunnen. Meedoen? Kies een locatie bij u in de buurt en schrijf u in!

Iedereen kan meehelpen in een gebied dichtbij huis. Landschap Noord-Holland verzorgt op veel locaties het gereedschap.

Aan de slag voor zeldzame soorten

Tijdens de Natuurwerkdag wordt er geknot, gehooid, gemaaid, geheind, gezaagd en dat allemaal om planten en dieren te helpen. Vaak zijn dat zeldzame soorten zoals visdief, lepelaar, ringslang, zandhagedis, waterral, noordse woelmuis, groenknolorchis, parnassia of het moerasviooltje. Met een beetje hulp kunnen ze overleven in onze drukke provincie.

Ook bedrijven omarmen de Natuurwerkdag

Nieuw dit jaar is de belangstelling van bedrijven om met hun personeel mee te doen. Zo gaat Booking Cares met 120 deelnemers aan de slag en Uber met 100 personeelsleden. Ook op het terrein van Tata Steel wordt gewerkt om de botanisch uiterst waardevolle duinvalleien, met o.a. parnassia, te behouden.

Bijzondere werklocaties

Er zijn meerdere droomplekken in de duinen, verborgen paradijsjes in hartje Amsterdam, een schitterend nieuw in te richten gebied in de Haarlemmer Kweektuin en een broedeiland in het IJmeer met een ongekend uitzicht. Bij sommige werkplekken gaat het om onbekende pareltjes met veel bijzondere natuur. Bijvoorbeeld het Ecoproject Streekbos bij Enkhuizen, de Kooiakkers in de Kalverpolder of het Tienhovens Kanaal in het Gooi. Op andere locaties wordt gewerkt te midden van het mooiste landschap: Wieringen, Fort bij Krommeniedijk, de Poelboerderij met het Wormer- en Jisperveld of de Buitenplaatsen Leyduin, Waterland of Elswout. Tegelijk zijn er ook locaties waar de natuur in de bebouwde kom centraal staat. Zo gaan omwonenden zich inzetten voor de natuur in de Oudorperpolder bij Oudorp, in de Groene Weelde bij Hoofddorp en Het Park De Oude Kweektuin in Alkmaar.

Samen maken we provincie mooier

Wij organiseren deze dag in Noord-Holland en denken dat u verrast zult zijn door de mooie werkplekken. Kies hier een locatie uit!

Foto: Maarten van Cleeff