Natuurlijk Frankendael sluit zich aan voor ondersteuning

Frankendael / Landschap Noord-Holland
© Landschap Noord-Holland

Volkstuincomplex met méér ruimte voor natuur

Voor de volkstuinders van de volkstuincomplex Frankendael, tussen de Indische Buurt en de Watergraafsmeer in Amsterdam, was het een bittere pil toen zij kort voor de eeuwwisseling hoorden, dat hun complex zou gaan verdwijnen voor een beoogd Science Park. Na tevergeefs verzet, verhuisden de tuinders in 2000 naar een nieuw aangelegd complex bij Driemond. Daar moest alles vanaf de grond opnieuw worden opgebouwd. Dat koste veel pijn en moeite, maar bood ook nieuwe mogelijkheden. Er kwamen ruime waterpartijen, windsingels en een groot openbaar open veld. In het begin moest alles nog vooral netjes, strak en opgeruimd zijn. Voor natuur was niet veel aandacht. Maar dat veranderde de afgelopen tien jaar! Deze zomer sloten ze zich bij ons aan voor ondersteuning, zo kunnen ze eenvoudig machines en gereedschappen bij ons lenen én bieden we hen waar nodig ecologisch advies.

Nieuwe generatie volkstuinders

Een nieuwe generatie volkstuinders zag de vele mogelijkheden die er voor de natuur aanwezig waren en omringden hun mooie tuinen meer met een natuurrijke omgeving. Met ruimte voor inheemse wilde bloemen, bijen, hommels en vlinders en veel vogels. Ze gingen de oevers van de poelen en waterwegen anders beheren, vormden het grote open veld om tot een bloemrijk kruiden- en hooiland en her en der mochten meer natuurlijk bosjes ontstaan.

Groot enthousiasme

Het enthousiasme spat er af bij de werkgroep, zo bleek tijdens mijn werkbezoek op locatie: allerlei plannen werden ontvouwd! Het grote open veld wordt sinds kort gefaseerd gemaaid. Sommige delen zien er nu al veel belovend uit, andere delen bevatten nog veel voedingsstoffen waardoor hoge grassen domineren. Hier zal door afvoeren van het maaisel nog de nodige verschraling noodzakelijk zijn. De oevers langs de waterwegen en de bredere waterpartijen zien er nu al prachtig uit. Overal bloeiende kattenstaart, rolklaver en op een enkele plek kleine lisdodde. In een rietoever aan de buitenrand zat dit jaar een snor. "We hebben ook ringslangen op het complex," laat de werkgroep weten. "En af en toe een ijsvogel of een ransuil. En voor de ijsvogels zijn ook plannen!".

Ecologische ontwikkeling

Het wordt een feest om de ontwikkeling van deze werkgroep en hun terrein de komende jaren van nabij te kunnen volgen. Ondertussen hebben de eerste werkgroepsleden hun brevet voor het gebruik van de eenassige maaier met vingerbalk al behaald: gefeliciteerd. En, er was al een heus Hooifeest waarbij ook nieuwe tuineigenaren werden verwelkomd.

Peter Mol

Functie

Projectmedewerker Betrekken bij Groen

De afgelopen jaren heeft Peter zich ontwikkeld tot een centrale vraagbaak voor de inmiddels 130 aangesloten vrijwilligersgroepen. Ook geeft hij basiscursussen Ecologie en Natuurbeheer, cursussen beheerplannen schrijven en helpt hij vrijwilligersgroepen bij projecten ter verbetering van hun terreinen.

Neem contact op
Peter
Magazine 2. 2020

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven