Mooi resultaat Groen in de Buurt Zaanstad

Magnolia / Pixabay
Datum
do. 1 juni 2023

Resultaat voor planten, dieren èn mensen

Bewoners uit Poelenburg-Peldersveld in Zaanstand wilden graag hun directe omgeving vergroenen. Samen keken we via het project ‘Groen in de Buurt’ naar wat de wensen waren, wat er moest gebeuren en welke middelen en ondersteuning daarbij nodig waren. Ieder initiatief kreeg een eigen coach om hen daarbij te helpen. Afgelopen winter hebben de bewoners flink hun handen uit de mouwen gestoken. Drie initiatieven voor vergroening in de openbare ruimte zijn nu klaar, met ondersteuning van de gemeente Zaanstad.

Meer kleur en soortenrijkdom in het Darwinpark

Eén van de initiatieven heette Darwinpark in bloei en richt zich op meer biodiversiteit in het Darwinpark. Door ander maaibeheer, het inzaaien van stukken met diverse inheemse bloemsoorten en het planten van heesters hopen de initiatiefnemers een kleurrijker Darwinpark te krijgen, waar meer verschillende levende wezens zich thuis voelen. Er staat nu ook een insectenhotel.

Nieuwe impuls voor gemeenschappelijke tuin Poelenburg

Daarnaast hebben twee vrouwen die een gemeenschappelijke tuin aan de Poelenburg beheren hun tuin een nieuwe impuls kunnen geven. Sommige beplanting deed het niet goed meer, een boom was gestorven en zo waren er nog meer dingen die voor verbetering vatbaar waren. Zij hebben afgelopen winter heel hard gewerkt om nieuwe struiken, bollen en zaadmengsels te planten. De gemeente verwijderde de dode boom en zeven nieuwe bomen bij geplant. Waaronder de door de bewoonsters vurig gewenste magnolia’s.

Nieuwe geveltuin

Last but not least is er een prachtige tuin gekomen aan de zijkant van een flat in Poelenburg op een plek die vaak gebruikt werd om grofvuil te dumpen en waar veel mensen zich van de flat aan ergerden. Met vereende krachten is er nu een prachtige tuin gerealiseerd die zich hopelijk gaat ontpoppen tot een fijne plek voor bewoners en dieren uit de directe omgeving. Een prachtig voorbeeld van hoe groen in de buurt niet alleen fijn is voor planten, insecten en dieren, maar vooral ook voor de bewoners zèlf.

Lees meer over dit project

Dit programma worden georganiseerd door Landschap Noord-Holland, IVN, de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad.

Nienke Kwikkel

Functie

Programmamanager Betrekken bij Groen

Nienke is expert in natuurbetrokkenheid. Als ecoloog tijdens haar studie gespecialiseerd in ‘leren voor duurzame ontwikkeling’ èn natuur- en milieueducatie. Haar ervaring met kwaliteitsverbetering, burgerparticipatie en trainingsprogramma’s zet ze in voor het programma Betrekken bij Groen. Ze combineert haar rol als programmamanager met projectleiderschap Boerenlandvogels.

 

Neem contact op
Nienke Kwikkel
© Landschap Noord-Holland
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2024 liggend

Heb jij het lentenummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.