Landschap Noord-Holland: hef statiegeld op blikjes en plastic flessen

< terug naar overzicht
8 februari 2018

Bowachters en vrijwilligers rapen dagelijks flesjes, blikjes en ander zwerfvuil op in onze natuurgebieden. Het zwerfvuil is één van de grootste ergernissen van bezoekers in de natuur. De 12 provinciale Landschappen hebben zich daarom aangesloten bij de Statiegeldalliantie. In andere landen blijkt dat het heffen van statiegeld het zwerfvuil flink doet afnemen.

De Statiegeldalliantie wil dat het kabinet Rutte 3 statiegeld uitbreidt naar blikjes en flesjes. Hiermee moet zwerfafval verder worden tegengegaan. Het Nederlands-Belgische initiatief ging eind november van start en heeft sindsdien al 216 partners. Steeds meer organisaties, bedrijven en gemeenten sluiten zich aan, waaronder 72 Nederlandse gemeenten en de supermarktketen Ekoplaza. Onze koepelorganisatie LandschappenNL heeft zich onlangs aangesloten en versterkt zo de beweging samen met andere Nederlandse milieuorganisaties als Greenpeace Nederland, Natuurmonumenten en Stichting Het Pieterpad.

De vraag van alle partners aan de regering is dezelfde: “Voer in 2018 statiegeld op alle plastic flesjes en blikjes in.” De druk op het kabinet en de Tweede-Kamerleden om te beslissen om statiegeld uit te breiden wordt zo steeds groter. Op 15 maart houdt de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over statiegeld.