Landschap Noord-Holland gaat strijd aan met duizendknoop

< terug naar overzicht
31 mei 2018

Een medewerker van de Groenploeg injecteert de grond met kokend water om Japanse duizendknoop te bestrijden langs het Jacob Knegjespad in Beverwijk. Langs het water is een strook van ongeveer 100 meter compleet overwoekerd door de Japanse duizendknoop. Sinds kort beschikt de Groenploeg over de zogenaamde Greenkiller.

Deze plant kan grote schade aanbrengen aan wegen, gevels, dijken en oevers. Waar de duizendknoop woekert is voor andere planten geen ruimte meer. De planten zijn eerst gemaaid. Daarna is de grond geïnjecteerd met kokend water. Deze handelingen moet nog regelmatig herhaald worden om de plant compleet uit te roeien. De Groenploeg van Landschap Noord-Holland gaat dat om de zes weken doen.

Of dat afdoende is moet nog blijken. De plant is flink verspreid. Ook aan de andere kant van het Jacob Knegjespad is al een enorme broeihaard ontstaan.

De Greenkiller

Het allernieuwste wapen in de strijd tegen bestrijding van exotisch onkruid. En mobiele lagedruk stoomreiniger en hogedruk warmwaterreiniger ineen, opgebouwd op een trailer en zeer eenvoudig door 2 personen gelijktijdig te bedienen. De heet-water-functies van deze reinigingsmachine worden aangedreven door een dieselmotor. Hierdoor is de Greenkiller op zeer moeilijk bereikbare (probleem)plekken inzetbaar. Ook als geen elektriciteit voor handen is.

Effectief en milieuvriendelijk

De Greenkiller is een zeer doeltreffend en duurzaam middel tegen onkruid. Hete stoom tot 150 °C wordt door middel van een lans direct op het onkruid gespoten, waardoor het onkruid tot diep in de wortel wordt aangetast en volledig afsterft. Door deze stoomtechnologie levert de Greenkiller een waterbesparing op van 50% in vergelijking met een conventionele heet-water-technologische onkruidbestrijders. Hierdoor is het werkgebied van de Greenkiller beduidend groter.

Wilt u ook de Groenploeg inschakelen? Kijk dan hier voor meer informatie.