Kijkkoepel wint nationale renovatieprijs Gulden Feniks

Fort K'IJK kijkkoepel / S. van Keulen
© S. van Keulen

Unieke transformatie

Goed nieuws voor kleinere herbestemmingsprojecten. Op 25 juni 2019 maakte de jury de winnaars bekend van de NRP Gulden Feniks 2019, voor de meest excellente voorbeelden van renovatie- en transformatieprojecten. De kijkkoepel bij Fort bij Krommeniedijk in Uitgeest ontving de ‘wild card’ prijs en waarmee de jury een project wil aanwijzen dat eigenlijk buiten elke categorie valt maar dat wel veel waardering verdient. Nicky Schuurman, Landschap Noord-Holland: “Dat is fantastisch nieuws, dat de jury waardering uitspreekt voor de kleinere herbestemmingsopgaves.”

Wildcard voor kijkkoepel

Tijdens de Nationale Renovatie- en Transformatiedag, die plaatsvond in de Caballero Fabriek in Den Haag, werden de prijzen uitgereikt aan opdrachtgevers, ontwerpers en bouwpartijen van drie winnaars: de LocHal in Tilburg, de Stationsrenovatie Metro Oostlijn in Amsterdam en, als wildcard, de Kijkkoepel Fort bij Krommeniedijk in Uitgeest: ‘De jury is onder de indruk van het optimale en fraaie resultaat dat met zeer beperkte middelen is bereikt. De architect is er in geslaagd een nieuwe typologie van de vogeluitkijkpost te maken binnen karakteristieke forten.’ Betrokken partijen waren BureauVanEig, Landschap Noord-Holland, De Mannen van Staal en De Ingenieursgroep.

Architect Marolein van Eig, licht het ontwerp toe: “Ten noordwesten van het fortgebouw waren van oudsher twee hefkoepels aanwezig. Waar vroeger een wapen door de gaten naar buiten kwam om de vijand onder schot te nemen, is dat nu een prachtige plek om vogels te bekijken. Het ontwerp is dus opnieuw een koepel die uit het gat oprijst. De cilindrische vorm is afgeleid van de beeldtaal van bunkers. Deze bouwwerken zijn monolithisch en gesloten van karakter. De ranke vormgeving geven het gebouwtje een bijzonder karakter. Het materiaal is van cortenstaal, dat past goed bij het beton van de onderbouw. Met deze kleur onderscheidt de kijkkoepel zich op een subtiele wijze in het groene landschap.”

Marjolein van Eig ontwierp eerder een kijkkoepel voor Landschap Noord-Holland, op de buitenplaats Overplaats te Heemstede, waar je uitkijkt over een historisch wandelbos.

De 79 projecten die voor de editie 2019 werden ingediend tonen de unieke mogelijkheden en grote diversiteit aan bestemmingen die bestaand vastgoed te bieden heeft. Het volledige juryrapport is te lezen in het digitale magazine. Alle 79 inzendingen zijn hier te bekijken.

Kijkkoepel Fort bij Krommeniedijk
© Allard van der Hoek
Kijkkoepel Fort bij Krommeniedijk

Nicky Schuurman

Functie

Projectmedewerker

Nicky Schuurman is gespecialiseerd in cultuurhistorisch onderzoek en het maken van (erf)inrichtingsplannen. Op het gebied van ruimtelijke ordening houdt zij zich ook bezig met bestemmingsplannen.

Neem contact op
Nicky Schuurman
© Cees de Jonge
cover Magazine2 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven