Kap windsingel biedt nieuwe kansen

Grote es bij poel Zon en Leven
© Zon en Leven

Deskundig advies, ja graag!

Langs de Starnmeerdijk, bij Marken Binnen, ligt het idyllische Naturisten Kampeerterrein Zon en Leven. Hier tref je fraaie oude windsingels, bos, twee poelen, een kleine vlindertuin en de nodige oevers. Om de natuur goed te beheren is de vrijwilligersgroep van de naturistenvereniging voor ondersteuning ons aangesloten. Een onvoorziene kap van windsingels greep de vrijwilligersgroep aan om de biodiversiteit te versterken.

Pijnlijk of toch niet?

Het hoogheemraadschap startte bij de Starnmeerdijk met verzwaring van de Ringdijk. Daarvoor moest een groot deel van de oostelijke windsingel wijken. Pijnlijk, maar het biedt ook nieuwe kansen. Vrijwilligers Martin Kaptein en Henk Spreeuwenberg zagen nieuwe kansen en vroegen ons om mee te denken. Doordat er nu drastisch opnieuw aangeplant moest worden, was vooral de keuze in bomen en struiken bepalend. Want hoe versterk je de biodiversiteit? De windsingel moet meer kansen bieden aan vlinders, hommels en bijen en ook voor vogels meer waarde hebben (als nectarleverancier, als waardplant en als nestplek). Voorwaarde was wel dat doorzicht vermeden werd.

Aantrekkelijk voor vlinders, bijen en amfibieën

Besloten werd om de verhouding struiken en bomen, veel meer in het voordeel van de struiken te gaan laten uitvallen. Hierdoor ontstaat in de onderste vier tot vijf meter een ondoorzichtig en dicht struweel. Het resultaat is een gevarieerd aanbod aan wilgensoorten, meidoorn, vuilboom, wilde liguster, hazelaar, kornoeljes, gelderse roos en hondsrozen, allemaal aantrekkelijke soorten voor insecten. Zachte berk, lijsterbes en zwarte els zullen er in bescheiden mate als bomen tussen komen. Langs de windsingels en de bosdelen verschijnen meer zomen van kruiden, die een gefaseerde maaibeurt krijgen. En er komen stilteplekken op het kampeerterrein, waar de kruidenbegroeiing een groot deel van het groeiseizoen blijft staan. Alleen de wandelpaden en kleine recreatieplekken worden gemaaid om ze beleefbaar te maken.

Voor vlinders en libellen, voor bijen en hommels en ook voor amfibieën zal Zon en Leven een veel aantrekkelijkere plek worden! En zodoende ook voor natuurminnende kampeerders. Dat hebben Henk en Martin goed gezien.

Peter Mol

Functie

Projectmedewerker Betrekken bij Groen

De afgelopen jaren heeft Peter zich ontwikkeld tot een centrale vraagbaak voor de inmiddels 130 aangesloten vrijwilligersgroepen. Ook geeft hij basiscursussen Ecologie en Natuurbeheer, cursussen beheerplannen schrijven en helpt hij vrijwilligersgroepen bij projecten ter verbetering van hun terreinen.

Neem contact op
Peter
Magazine nr. 3

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je alles over eendenkooien, duinbeken en vlinders. Met wandelroute (19 km) bij Julianadorp en 't Zand.

Naar boven