Kabinet moet advies Remkes meenemen in herziening wetsvoorstel

Panorama vanaf uitkijkpunt Ilperveld / Klaas Ros

Realistische uitweg uit stikstofimpasse

Het langverwachte eindadvies van de Commissie Remkes van 8 juni 2020 biedt een realistische uitweg uit de stikstofimpasse en geeft uitzicht op daadwerkelijk natuurherstel. Dat concluderen wij samen met LandschappenNL en Natuurmonumenten vandaag in reactie op het lange termijn advies voor het stikstofbeleid. De commissie stelt dat natuur en economie alleen kunnen herstellen bij een halvering van de stikstofuitstoot. Ook moet het kabinet stevig inzetten op meer robuuste natuur in Nederland. Het advies staat in contrast met het huidige wetsvoorstel van minister Schouten, dat volgens de organisaties te vrijblijvend, onduidelijk en ontoereikend is. Wij vinden daarom dat minister Schouten terug naar de tekentafel moet.

Structureel natuurherstel nodig

In het wetsvoorstel ontbreken harde en ambitieuze reductieverplichtingen en een helder tijdspad, wat structureel natuurherstel niet dichterbij brengt. Daarmee lijkt het wetsvoorstel in strijd te zijn met de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen en biedt het dus geen oplossing voor de stikstofimpasse. Een jaar geleden verwees de Raad van State het Nederlands stikstofbeleid om die reden naar de prullenbak.

Hier lees je meer over ons standpunt t.a.v. de stikstofproblematiek.

cover Magazine2 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven