Jurybezoek bij groene projecten

jurybezoek bbg fonds 2021
Datum
di. 26 oktober 2021

Betrekken bij Groen Fonds         

Aanvragen beoordelen en subsidies uitdelen is één ding, maar eigenlijk wil je de projecten in het echt zien als jury. Om die reden is de jury van het Betrekken bij Groen Fonds zelf op pad gegaan langs een aantal groene projecten die in 2021 een toekenning hebben gekregen.

Afgelopen februari konden vrijwilligersgroepen een projectvoorstel indienen bij het fonds. De mooiste projecten kwamen voorbij en de jury had er weer een moeilijke taak aan om keuzes te maken uit de 88 aanvragen. Het laat zien hoe actief groene vrijwilligers in Noord-Holland zijn. Uiteindelijk werden 42 aanvragen gehonoreerd. Sommige volledig, sommige voor een deel.

Beemster Wereldtuin

Bij twee van de projecten die een volledige toekenning hebben gekregen is de jury half oktober langsgegaan. Om met eigen ogen te zien wat voor mooie en bijzondere projecten er in Noord-Holland zijn. Als eerste stond de Beemster Wereldtuin op het programma. Dit bijzondere project brengt vrouwen vanuit verschillende culturele achtergrond samen in een oude parochietuin. Er wordt in de tuin gewerkt, samen gekookt op een buitenkookplaats en samen gegeten. Ook zijn er een kunst- en een naaiatelier. Zo leren de vrouwen elkaar kennen, leren ze Nederlands spreken en leren ze over de bloemen, planten en groenten. Voor meer informatie zie: De Johanneshof. Met het bedrag dat ze via het Betrekken bij Groenfonds hebben ontvangen, gaan de vrouwen een bijen-leer-pad aanleggen in de tuin.

Insectentuin

Stichting Anthidium in Ilpendam bleek een wonderschone bloemenparel midden in het dorp. Op een voormalig gemeentewerfterrein van de gemeente is een prachtige insectentuin aangelegd vol kruid- en bloemplanten waar de bijen, zweefvliegen en hommels nog heerlijk vertoefden in de herfstzon tijdens het bezoek. Ook hier ontmoetten we opnieuw zeer gepassioneerde mensen die met een groot, groen hart deze lap grond heeft omgetoverd tot een waar paradijs. Verhalen over de vele soorten die al gesignaleerd zijn, verhalen over de schoolklassen die langs geweest zijn, verhalen over de ambitie voor een nieuw insectenhotel en dankbaarheid voor het gehonoreerde bedrag waarmee planten aangekocht konden worden, een pad aangelegd kon worden en een nat deel van de tuin opgehoogd werd. Soms kunnen kleine bedragen zo'n mooi, groot verschil maken!

“Het is fijn om de mensen en de bijzondere plekken achter zo'n aanvraag voor het fonds nu in het echt te zien en te ontmoeten!” aldus een jurylid. Volgend jaar weer!

In februari 2022 wordt het Betrekken bij Groen Fonds opnieuw opengesteld. Denk nu alvast na over een nieuwe aanvraag!

Betrekken bij Groen Fonds 

Marijke van Langen

Functie

Projectleider vrijwilligersondersteuning

Bij Marijke kun je terecht voor vragen over vrijwillig natuurbeheer, Het Groene Strand, Betrekken bij Groen fonds, burgerparticipatie en projecten.

Neem contact op
marijke
Cover magazine 4 2022

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven