Historisch haventje Huys ten Donck hersteld

herstel haventje Huys ten Donck
Datum
wo. 11 november 2020

Natuurlijke Zaken maakt oude buitenplaats weer toegankelijk via water

De Rotterdamse buitenplaats Het Huys ten Donck is 278 jaar oud en vormt een indrukwekkend ensemble dat met veel inspanning en liefde in stand wordt gehouden door de Stichting Huys ten Donck en de familie Groeninx van Zoelen. De familie heeft al die tijd grote offers gebracht om hun geliefde bezit vitaal en levend te houden. Door te investeren met geld en hard werken, maar ook vooral door hun bezit open te stellen voor anderen, die zich verbonden voelen met de buitenplaats als bestuurder, medewerker of huurder, maar ook als vrijwilliger, bezoeker, ondernemer en donateur.

Restauratie Huys ten Donck

De buitenplaats is aan een grondige opknapbeurt toe. En om de buitenplaats te restaureren en toekomstbestendig te maken is Natuurlijke Zaken gevraagd om een toekomstplan en een verdienmodel te maken. De familie wil de buitenplaats weer toegankelijk maken voor publiek en tegelijkertijd eigen inkomsten genereren. 

Op dit moment is de restauratie in volle gang. Een onderdeel uit het toekomstplan is de restauratie van het historische haventje en dat is nu grotendeels klaar. Dit voorjaar worden nog paden, een steiger, groenaanleg en een natuurvriendelijke oever gerealiseerd.

Historisch haventje buitenplaats

Vanuit het haventje reisde de familie in het verleden per boot vanaf de buitenplaats naar het centrum van Rotterdam. Maar het haventje was in de loop der tijd dicht geslibt, de kades waren vervallen en het haventje werd niet meer gebruikt. Dat is nu veranderd. Een aantal subsidies (o.a. van de gemeente Ridderkerk, RCE en provincie Zuid-Holland) hebben het mogelijk gemaakt het haventje en de kades te restaureren. Van Oord heeft de haven uitgebaggerd en de kades zijn hersteld. De kade langs het naastgelegen natuurgebied is 'zacht' gemaakt met houten beschoeiing en riet en de andere kant van de kade is 'hard' gemaakt met stenen en geschikt om daar te wandelen.  

Met watertaxi naar hartje Rotterdam

Binnenkort is de buitenplaats zelfs weer toegankelijk via het water. Huys ten Donck wordt namelijk een vaste halte voor de watertaxi die vanaf Rotterdam centrum vaart. Iedereen die de buitenplaats wil bekijken, kan gebruik maken van de watertaxi en op de buitenplaats genieten van mooie producten in het eigen streekwinkeltje en in de nabije toekomst koffie en thee drinken in de theeschenkerij. 

 

Roel van Gerwen

Functie

Projectleider

Roel van Gerwen is programmamanager van het Innovatie Programma Veen en als landschapsarchitect heeft hij een adviserende rol bij landschappelijke inpassingen van bijvoorbeeld gemeentelijke vraagstukken.

Neem contact op
Roel van Gerwern
© Cees de Jonge
cover magazine 1 2022

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven
Zevenstippelig Lieveheersbeestje / Henk van Bruggen

Ontvang gratis ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen. Benieuwd?