Het is lente: Paardenbloemen!

Paardenbloem / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen
Datum
do. 9 mei 2019

Bron van nectar en stuifmeel

De lente is begonnen en dat betekent dat de paardenbloemen weer bloeien. Boeren en tuinbezitters zien ze niet graag en bestrijden deze plant. Maar voor onze bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen zijn ze cruciaal. In het vroege voorjaar zijn bloeiende paardenbloemen een belangrijke bron van nectar en stuifmeel.

Paardenbloemen tref je overal

In april kunnen ze hele weilanden geel kleuren. Ze bloeien al in maart en april als er nog niet zo heel veel planten in bloei staan. Net als de vlinders wakker worden uit hun winterslaap en flink honger hebben! In Drenthe zijn bij onderzoek de argusvlinder, citroenvlinder, oranjetipje, kleine vos, klein geaderd witje, klein koolwitje, dagpauwoog en groot koolwitje op de paardenbloem aangetroffen. In het vroege voorjaar is er niet veel keus aan nectarplanten, zeker niet in het agrarisch gebied.

Geliefd?

Sommige agrariërs zijn niet blij met de paardenbloem en hij wordt ook wel bestreden. Maar toch heeft de paardenbloem ook belang voor het vee en gewas (pdf; 0,2 MB). Onderzoek in Duitsland laat zien dat paardenbloemen pas tot een opbrengstderving van grasland leiden bij een aandeel van meer dan 25% in de droge stof en dat is heel erg veel. In ‘normale’ omstandigheden is de plant zelfs nuttig. Koeien, schapen en geiten gebruiken de paardenbloem als medicijn. Bovendien zorgt de lange penwortel van de paardenbloem er mogelijk voor dat mineralen uit de diepere lagen van de bodem voor het gewas beschikbaar komen. Uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut blijkt dat voedingswaarde, verteerbaarheid en mineraalgehalten van de paardenbloem vergelijkbaar zijn met die van puur gras.

Tuintip

Ook bij tuinbezitters is de paardenbloem niet onomstreden. Zo vertelt een de waarnemers van de Vlinderstichting: “Als kind heb ik altijd geleerd dat ik geen paardenbloemen mocht plukken en bij ons in de tuin waren ze niet welkom. Dus toen ik zelf een tuin had, trok ik braaf alle paardenbloemen weg, totdat ik las dat vlinders wel van paardenbloemen houden. En ik hou van vlinders.” Wil je de paardenbloem wel zijn functie laten hebben als voedsel voor vlinders en bijen, maar wil je niet dat hij zich verder uitzaait in je tuin? Knip dan de bloemen direct na de bloei (en dus voor de zaadzetting) af.

De Vlinderstichting

 

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2024 liggend

Heb jij het lentenummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.