Het Bulderbos: natuurgebied als groeiend protest

Werkdag Bulderbos met Leo Langeveld (voorgrond)
© Werkdag Bulderbos met Leo Langeveld (voorgrond)

Bosje als monument van verzet

Op initiatief van Milieudefensie plantten op 6 november 1994 maar liefst 6.000 mensen 2.800 bomen op de plek waar Schiphol een nieuwe start- en landingsbaan had gepland; de zogenaamde Polderbaan, ook wel Bulderbaan genoemd. In de polder van de Haarlemmermeer. Met de aanplant van dit nieuwe bos creëerden de demonstranten een, wat zij noemden, levend en groeiend protest tegen de alsmaar uitdijende luchthaven. De Polderbaan kwam er toch en het bos verdween daarmee grotendeels onder het asfalt.

Luchtvaartkeuzes blijven actueel

Maar een klein stuk bos (van een halve ha) werd gespaard en staat daar nog steeds pal naast de start en landingsbaan als een blijvend monument van verzet. Nu 25 jaar later is het tijd om dit levend en groeiend protest in het zonnetje te zetten. Want de problemen met de luchtvaart zijn nog altijd actueel en dat jonge bosje, ja dat wordt steeds meer een prachtig stuk natuur.

Plek voor vogels en insecten 

Verzet tegen de Polderbaan stond in 1994 voorop. Weinigen van de 6.000 deelnemers zullen zich destijds gerealiseerd hebben, dat zij tegelijk ook de aanzet gaven tot een weelderig natuurterrein. De jonge sprietjes werden flinke bomen. De ransuil ging er wonen. Libellen als platbuik en viervlek bevolkten de poel. En in de dichte begroeiing vestigden zich talloze kleine zangvogels van zwartkop tot zanglijster. Een schaars geworden marterachtige, de bunzing, vond zijn nieuwe behuizing in een maaisel en takkenhoop.

Vrijwilligersgroep ontfermt zich

Dat er in zo’n klein gebied zoveel natuur kwam is zeker te danken aan de natuur beherende vrijwilligersgroep van Milieudefensie, die zich vanaf het eerste begin in 1994 over het Bulderbos ontfermde. Ze maaide het open kruidenveld, ze snoeide de bomen als de paden dichtgroeiden, ze hield de poel in goede staat en ze creëerde af en toe gaten in het bos, om meer variatie te krijgen. De groep is voor ondersteuning aangesloten bij Landschap Noord-Holland. Het resultaat mag er zijn. Het is een genot om in het Bulderbos te wandelen en te genieten van de uitbundige vogelzang.

Vanaf het eerste moment coördineerde en inspireerde vrijwilliger Leo Langeveld de vrijwilligers tot op hoge leeftijd. Bij iedere werkdag was Leo als eerste aanwezig, hoewel hij steeds helemaal met het openbaar vervoer uit Ede kwam. Dat 25-jarig bestaan van het Bulderbos mag best wel groots gevierd worden. En dat gaat ook gebeuren en wel op zaterdag 15 juni 2019. Wil u meer weten kijk dan op www.milieudefensie.nl

Peter Mol

Functie

Projectmedewerker Betrekken bij Groen

De afgelopen jaren heeft Peter zich ontwikkeld tot een centrale vraagbaak voor de inmiddels 130 aangesloten vrijwilligersgroepen. Ook geeft hij basiscursussen Ecologie en Natuurbeheer, cursussen beheerplannen schrijven en helpt hij vrijwilligersgroepen bij projecten ter verbetering van hun terreinen.

Neem contact op
Peter
Cover magazine 3. LNH

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Kerkemeertje

1 miljoen m2 natuur erbij in Noord-Holland

Te vaak verliezen we onze groene omgeving. Het is tijd om de natuur in Noord-Holland meer ruimte geven. Voor € 7,50 per m2 stel je een stuk veilig voor de toekomst.