Help de weidevogels en meld je aan voor een cursus

< terug naar overzicht
26 januari 2017

Zoals ieder jaar bevolken kieviten, scholeksters, tureluurs en grutto’s binnen enkele weken de akkers en weilanden van onze provincie. Om deze fraaie vogels van ons landelijk gebied te behouden, dienen ze goed beschermd te worden. 

Landschap Noord-Holland is daarom op zoek naar vrijwilligers die hun steentje bij willen dragen en organiseert een basiscursus ‘weidevogelbescherming’. Tijdens deze cursus maak je kennis met de meest voorkomende weidevogels en word je opgeleid tot echte weidevogelbeschermer. 

Weidevogels in kaart brengen

Inventariseren is de basis van de bescherming van weidevogels. Met een verrekijker wordt het gedrag van de vogels bekeken. Alleen als het echt nodig is, worden stokjes bij nesten gezet en kuikens beschermd. Alle gegevens over het gedrag worden digitaal ingevoerd, zodat duidelijk is waar de weidevogels zich bevinden. Boeren kunnen daar hun werkzaamheden op aanpassen zodat nesten en jonge weidevogels worden gespaard.

Boerenlandvogelkenner

Na de basiscursus ben je in staat zelfstandig of in groepsverband de verschillende soorten vogels van het boerenland te inventariseren ten behoeve van het (agrarische) natuurbeheer in onze provincie. Wil je je verder verdiepen na deze basiscursus, dan hebben we een vervolgcursus (monitoring weidevogels) in ons aanbod. 

Voor wie?

De cursus is voor jong en oud, voor iedereen met interesse voor de natuur en het landelijk gebied. Voor de cursus is geen bestaande kennis vereist. Boeren die deze basiscursus willen volgen en/of aan weidevogelbescherming willen doen, kunnen zich uiteraard ook aanmelden.

Data en locaties

De basiscursus wordt op drie locaties gegeven en bestaat elk uit twee theorie-avonden. Op de maandagen 27 februari en 6 maart wordt de cursus gegeven in het kantoor van Landschap Noord-Holland in Heiloo. Op de dinsdagen 28 februari en 7 maart in zaal Concordia te Purmerend. In Dorpshuis Westerland op Wieringen wordt de cursus gegeven op maandag 6 maart en maandag 13 maart. Aanmelden verplicht. Alle avonden starten om 20:00 uur.
Na de theorie volgt begeleiding in het veld. De cursisten dienen na de basiscursus van half maart t/m half juni wekelijks beschikbaar zijn. Kijk op hier voor meer informatie of om aan te melden. U kunt ook bellen met Wim Tijsen of Peter Mol van Landschap Noord-Holland, telefoon 088-0064455.