​Grote betrokkenheid tijdens kustontmoeting Noord-Holland

< terug naar overzicht
13 juli 2016

Op 9 juli 2016 vond in Camperduin de tweede kustontmoeting plaats in het kader van de campagne ‘Bescherm de kust’. Zo’n 150 betrokken mensen deelden hun passie en zorgen en bespraken wat zij kunnen en willen bijdragen aan het beschermen van de kust. De actiebereidheid van Noord-Hollandse Baywatchers was groot.

Mensen uit Noord-Holland en ver daar buiten, betrokken omwonenden, recreatieondernemers en bestuurders gingen met elkaar in gesprek. De verontwaardiging over het verdwijnen van de publiekelijke toegankelijkheid, ongereptheid van de kust en ruimte werd algemeen gedeeld. Resultaat van de dag is een aantal concrete acties en afspraken waar de aanwezigen mee aan de slag willen gaan.

Kijk op de kust-team start

Doel van de bijeenkomst was het verbinden van mensen om met elkaar actief te worden in het beschermen van de kust. “Dat is gelukt”, aldus Eric Menkveld, kustbeheerder van Natuurmonumenten. Zo willen Baywatchers met elkaar samen gaan werken in een ‘kijk op de kust team’ om ontwikkelingen en plannen langs de kust goed in de gaten te houden en daar gemeenten en provincies op aan te spreken. Door andere Baywatchers werd de term ‘koesterbeleid’ geïntroduceerd: het hoeft niet altijd meer, groot en druk te zijn. Kleinschaligheid is juist een kenmerk waar toeristen vaak op af komen. Om aandacht te blijven vragen bedacht een andere groep een gedichtenwedstrijd en een ‘Bescherm de kust’ musical voor scholen.

Beweging van kustbeschermers

Juriaan Jansen van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland: ”Er is vandaag hard verder gewerkt aan de beweging van kustbeschermers waar men echt niet meer om heen kan.”  “Alle initiatieven gaan zeker helpen om politici te overtuigen dat er regionaal en provinciaal beleid nodig is om onze prachtige kust zo mooi te houden”, aldus Ilse Miedema van Landschap Noord-Holland.

Veel partners

De kustontmoeting in Noord-Holland was de tweede van drie bijeenkomsten en georganiseerd door de Noord-Hollandse partners en de initiatiefnemers van Bescherm de Kust: Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Stichting Duinbehoud, Zuid-Hollands Landschap, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, de Zeeuwse Milieufederatie en Het Zeeuwse Landschap. De volgende en laatste kustontmoeting is op 17 september in Zuid-Holland.