Groene organisaties tegen verkeer door strandreservaat

Zeehond
© Menno Schaefer

Rijden door strandreservaat onacceptabel

Stichting Duinbehoud, Milieufederatie Noord-Holland, Natuurmonumenten en wij vinden het onacceptabel dat de gemeentes Zandvoort en Noordwijk verkeer door het strandreservaat ‘Noordvoort’ willen toestaan voor de Formule1. De periode waarin verkeer wordt toegestaan is uitermate ongelukkig! Begin mei valt midden in het broedseizoen.

Broedplek, rust- en zoogplaats

Het strandreservaat is naast een gebied voor broedende vogels ook bedoeld als rust- en zoogplaats voor zeehonden. Wandelaars en fietsers worden nota bene door beide gemeenten dringend verzocht een stuk door de duinen te lopen en het strand zelf te ontzien. Het is bijzonder ongeloofwaardig dat Noordwijk en ook Zandvoort tegen hun eigen beleid in een karavaan aan auto’s wil toestaan door het reservaat.

Afspraken in Kustpact

In het Kustpact, dat ook ondertekend is door de gemeente Zandvoort, is het strandreservaat de rustige tegenhanger van de strandzones waar het druk is met menselijke activiteiten. In het reservaat hebben vogels en andere strand- en zeedieren hun plek. De hele Noord-Hollandse kuststrook is ingedeeld in verschillende zones: natuurstrand, familiestrand en activiteitenstrand. De groene organisaties zijn erg trots op de afspraken in het Kustpact en vinden dat alle partijen die het Kustpact ondertekend hebben dit ook moeten uitdragen in hun beleid, en daar ook naar moeten handelen.

Bezwaar 

De natuurorganisaties hebben bezwaar gemaakt tegen het besluit van de gemeente Zandvoort op 25 februari 2020. De gemeente verleende ontheffing voor een konvooi van auto's (van de raceteams) om door het strandreservaat van en naar het racecircuit te komen.

Update 2 maart 18.00 uur

Twee petities tegen het gebruik van de strandroute werden de afgelopen dagen al tienduizenden keren getekend. Vandaag hebben de Formule-1 teams besloten af te zien van het gebruik van de omstreden strandroute.

Update 9 maart 12:00 uur

Bij Vroege Vogels legt directeur Marc Janssen van Duinbehoud uit wat een strandreservaat is. Luisteren

Update 23 maart

De Grand Prix van de Formule 1 is helemaal afgelast, net als alle andere evenementen vanwege de corona-uitbraak.

Ilse Miedema

Functie

Hoofd Communicatie & Marketing

De prachtige natuur en het veelzijdige landschap waar Ilse zich voor inzet, geeft haar enorm veel energie en voldoening. Het werk loopt uiteen van strategisch overleg over maatschappelijke vraagstukken tot persoonlijke gesprekken met natuurliefhebbers die Landschap Noord-Holland een warm hart toe dragen. 

Neem contact op
Ilse Miedema / Cees de Jager
© Cees de Jager
Magazine nr. 1 - 2020

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven