Feestelijke dag voor Landje van Geijsel

Grutto's bij Landje van Geijsel
© Roely Bos
Datum
vr. 28 februari 2020

Gedeputeerde: zo'n belangrijk gebied!

Vandaag was het een feestelijk moment bij het Landje van Geijsel: Gedeputeerde Natuur & Landschap Esther Rommel kwam de eerste honderden grutto's van dichtbij bewonderen. Ze zei: “Wat een prachtig gebied is dit, ingeklemd tussen de A9 en de A2 en zó belangrijk voor weidevogels.” De Vogelwerkgroep Ouderkerk aan de Amstel stond paraat met telescopen voor extra uitleg.

Gedeputeerde bezoekt Landje van Geijsel
© Landschap Noord-Holland
vLnR: Jan Geijsel, directeur Ernest Briët, boswachter Marion Scherphuis en Gedeputeerde Esther Rommel onthullen paneel
Gedeputeerde bekijkt vogels van dichtbij met telescoop
© Provincie Noord-Holland
Grutto Gerard Bos
© Gerard Bos

Recent kregen we dit kostbare Landje in eigendom, maar blijft het altijd vernoemd naar oprichter Jan Geijsel. Hij zorgt elk vroeg voorjaar voor een laagje water op de weilanden. De aankoop was mogelijk door giften van particulieren. Het Landje vormt een waardevolle natuurparel vlak onder Amsterdam. Grutto’s en veel andere vogelsoorten landen hier na hun lange reis uit Afrika en Zuid-Europa. In totaal zijn hier de afgelopen 20 jaar 171 verschillende vogelsoorten gezien.

Mooie wandelroute langs schouwspel

Esther Rommel: "Neem er eens een kijkje, de beste tijd is nu, er verblijven duizenden grutto’s!" Van februari tot mei zijn hier te bewonderen: scholeksters, kemphanen, kievit, pijlstaarten en vele andere soorten steltlopers en eenden. Ook lepelaar, groenpootruiter, bontbekplevier, oeverloper en zomertaling komen er opvetten. Geniet van dit vogelleven met deze mooie wandelroute langs het Landje van Geijsel.

Meer te weten komen over grutto’s? Kijk dan hier

Jocelyn de Kwant

Functie

Senior boswachter Forten & Buitenplaatsen

Jocelyn is boswachter in de natuurgebieden rondom Amsterdam, tevens de regio met buitenplaatsen & forten. Stuk voor stuk unieke plekken met historie en uitdagingen voor de toekomst.

Neem contact op
Grutto
© Marcel van Kammen / Nature in Stock
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2024 liggend

Heb jij het lentenummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.