Extra hekken tegen vossen in Hekslootpolder

Vossenrasters in Hekslootpolder

Er worden extra maatregelen genomen om de laatste weidevogels in de Hekslootpolder bij Haarlem te beschermen tegen vossen. En dat is nodig, want de vossen hebben zwakke plekken gevonden in de rasters. Dit project wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Haarlem en de Vereniging Behoud de Hekslootpolder. En de unieke samenwerking tussen Natuurlijke Zaken (onze zakelijke dienstverlening) en Spaarnelanden en de WBE, Hoogheemraadschap van Rijnland, agrariërs, recreatieschap en alle vrijwilligers die hebben meegeholpen met het plaatsen van de rasters.  

Aanpassing hekken

Twee jaar geleden werden de vossenrasters neergezet in de polder. Een hekwerk met stroom erop. Maar dat bleek niet voldoende te zijn om de vogels te kunnen beschermen tegen de vos. De onderste draad van het hek stond niet onder stroom en de vos kwam daar al gauw achter. Hij groef een gat en wist zo onder het raster door te kruipen en de jonge weidevogeltjes die nog niet konden vliegen, op te eten.

Bescherming laatste weidevogels

Om de laatste tureluurs en keiviten van Haarlem echt te kunnen beschermen zijn er meer maatregelen nodig. Gestart is met het vergroten van het gebied waar de weidevogels kunnen broeden, van 15 naar 50 hectare. De vossenrasters stonden te dichtbij voor de weidevogels waardoor ze soms toch buiten het afgezette gebied gingen zitten. Met het vergroten van het beschermde gebied, moet dit voorkomen worden. Daarbij is het gebied voor een groot gedeelte omringd door water, waar nu aan de kant stroomdraden worden gespannen. De vos zal hierdoor geen mogelijkheid hebben om  het land op te klimmen. Bij de kant waar geen water is, zijn extra stroomdraden gespannen en is tuingaas geplaatst, waardoor de vos niet onder het hek door kan graven.

Weidevogelpopulatie laten groeien is het doel

Al met al is het een behoorlijke klus, maar zeker de moeite waard. "Dit gebied is nat en echt aantrekkelijk voor weidevogels. Vroeger zaten hier ook heel veel weidevogels", vertelt vogelliefhebber Andries Kamstra aan NH Nieuws. "Als het lukt om ze te beschermen, dan kan de populatie hier groeien".

 

Bekijk ook het filmpje op de website van NH Nieuws.

(artikel overgenomen van NH Nieuws)

 

 

Magazine nr. 1 - 2020

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven