Enorme plattegrond op vloer Helderse Vallei

< terug naar overzicht
12 januari 2018

In mei 2017 wonnen De Helderse Vallei en Landschap Noord-Holland de Helderse Cultuurprijs met het plan voor een super grote vloerkaart in het Bezoekerscentrum. Het moest een kaart worden waarop duidelijk is te zien waar de natuurgebieden liggen en wat de belangrijkste cultuurhistorische uitjes zijn. 

Ontwerpster Monique Dozy tekende de kaart voor een vloeroppervlak van maar liefst 265 vierkante meter. Van het puntje van Texel tot aan Groote Keeten toont de kaart alle herkenbare natuurlijke en culturele hoogtepunten. Het resultaat van haar monnikenwerk wordt wel vergeleken met de Sixtijnse Kapel…..

Met deze kaart worden onder meer de natuurgebieden van Landschap Noord-Holland zichtbaarder en we hopen dat mensen daardoor ook makkelijker de gebieden buiten weten te vinden. De plattegrond maakt het mogelijk dat bezoekers als het ware rondlopen in de natuur. De vloer omvat delen van de Waddenzee, Texel, duinen en strand, Balgzand, Mariëndal, Julianadorp en het buitengebied tot en met de Zandpolder. Door informatiezuilen op de kaart komen mensen meer te weten over dat natuurgebied en door middel van een ansichtkaart kunnen ze naar het gebied gaan. Iedereen kan makkelijk op zoek naar de ‘Big 5’ van Den Helder en omgeving. Geen neushoorn en olifant uiteraard, maar vos, tapuit, bruine kiekendief, lepelaar en Schotse hooglander.  

Dank ook aan Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de gemeente Den Helder voor hun steun aan het project.

Ga ook eens langs in De Helderse Vallei! Meer informatie.