Eindredacteur magazine Frans Buissink overleden

Frans Buissink

Op 28 januari 2019 is geheel onverwacht natuurschrijver en kunstschilder Frans Buissink overleden. Frans werd 75 jaar. Sinds nummer 2 van 1995, dus 24 jaar was Frans eindredacteur en schreef hij met veel liefde onnoemelijk veel artikelen voor het blad Landschap Noord-Holland. Ook schreef hij onze Natuurgids. Hij was een taalkunstenaar en wist op een eenvoudige en aanstekelijke manier moeilijke onderwerpen voor het voetlicht te brengen. Frans was een groot natuurkenner, 'enorm verliefd op deze planeet' en bracht deze liefde via woorden graag over op zijn lezers.

Natuurschrijver en kunstschilder

Dinsdag 29 januari stond nog een interview met hem in de bijlage Groen van het Noordhollands en Haarlems Dagblad over alles wat je kunt vinden op het strand. Als jongetje deed hij niets liever dan op zijn fietsje naar het strand gaan om schelpen te zoeken. Vervolgens zocht hij in schelpenboekjes op welke soorten hij had gevonden. Zo ontstond zijn liefde voor natuur. Bij VNU in Haarlem vertaalde hij stripverhalen en leerde hij het vak op de redactie van Libelle. Hij was later een van de oprichters van Grasduinen, nu Roots, en was jarenlang hoofdredacteur. Hij deed niet alleen veel voor Landschap Noord-Holland, hij was ook hoofdredacteur het blad Vogels van Vogelbescherming en schreef veel boeken en artikelen voor allerlei natuurorganisaties. Frans schreef veel, maar was het gelukkigst achter zijn schildersezel waar hij (zee) landschappen schilderde. Ook schreef Frans, samen met Marjolein Bastin, verschillende natuurboeken. Voor onze organisatie maakte hij de natuurgids met prachtige sfeerbeschrijvingen van onze natuurgebieden en verschillende fiets- en wandelroutes.

Aimabel mens

Wij herinneren Frans Buissink als een enorm levenslustige man, een geboren verteller met oog voor de schoonheid om hem heen. Maar bovenal als een heel prettig en aimabel mens. Het was ontzettend fijn om zoveel edities van ons natuurmagazine met hem samen te maken.

Frans wordt op 2 februari begraven in zijn geliefde Valkkoog bij Schagen, tegenover het huis met de schitterende tuin waar hij met Tineke woonde. We zullen Frans en zijn grote kennis over de natuur in Noord-Holland enorm missen.

De uitvaart van Frans op 2 februari 2019

Naast Johan Stuart die namens Landschap Noord-Holland Frans Buissink herdacht, sprak oud-redactielid Willem Messchaert bij de uitvaart van Frans:

Bovenstebeste Frans,
Jarenlang vaste prik. Met de auto en soms op de fiets naar Valkkoog en aldaar overstap in jouw E(volutionaire)-voertuig en daarna op weg naar een papieren klusje voor het landschap. Het Noord-Hollandse landschap. Onderweg praatjes voor tien. Praatjes over het verkeer ("Let je wel even op die tractor, Frans") en over voorbije natuuravonturen. Vooral over natuuravonturen.
Bleek Frans altijd wel ergens aan de oever van een verre rivier te hebben gestaan, in de woestijn van een warm land dorst te hebben gehad of door ijskoude streken te zijn getrokken. Altijd verbazingwekkend amusant en zinnenprikkelend actueel. Elke keer, elk verhaal weer. Frans was dan ook een fan-tas-tische vent.
Maandag reed ik na een overleg bij het hoogheemraadschap door stille polders naar huis. Onderweg overal vogels. Overal vogels. En in de winter natuurlijk een paar mooie Buissinken. In een heel donker verenpak gestoken, zat er eentje gewoon op 'n hoge kluit op de grond. Het tweede exemplaar - veel lichter bruin dan de vorige - zat op 't stalen hek van een poldergemaal. De derde Buissink was nagenoeg helemaal wit en sloeg vanaf de tak van een kleine boom de beide brede vleugels uit. Daar ging-ie, majestueus omhoog, tot-ie oploste in het bleke licht van de winterzon ...
Dag Frans. Dag bovenstebeste Frans.
Willem Messchaert, Kolhorn

Frans Buissink achter zijn schildersezel
Frans Buissink was het gelukkigst als hij aan het schilderen was
Magazine nummer 4 2018

Vraag gratis het natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je deze keer van alles over de Wadden, mezen in de tuin en vondsten op het strand. En nog veel meer! Inclusief uitneembare wandelroute (14 km) rondom het Amstelmeer.

Naar boven