Eerste grutto's weer in Noord-Holland

Opvliegende grutto's op Landje van Geijsel
© Edwin Rem - Nature in Stock

De roep van de eerste grutto is al gehoord. Dit jaar zijn ze extra vroeg. Uitgeput strijken ze neer na een lange tocht vanuit Afrika. Wij verwelkomen de grutto’s met open armen in onze natuurgebieden waar ze uitrusten en op krachten kunnen komen. Voor vogelliefhebbers is het genieten, want onze nationale vogel is in deze gebieden nog volop te zien én te horen. Dat kan over een paar jaar heel anders zijn, want de grutto dreigt uit te sterven. Ieder jaar daalt het aantal gruttoparen gemiddeld met 5%. Natuurbeheerders, vrijwilligers en agrariërs doen er alles aan om dat te voorkomen met allerlei beschermingsmaatregelen.   

Eerste grutto-stop in Noord-Holland
In februari strijken ieder jaar duizenden grutto’s neer op het Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel en bij Fort bij Krommeniedijk. Deze gebieden zijn de allergrootste verzamelplek voor grutto’s in Noordwest-Europa. Vanuit speciale vogelkijkhutten kan iedereen zien hoe de grutto’s zich vol eten en uitrusten om vervolgens door te vliegen naar hun broedgebied. Voordat de weidevogels komen zet Landschap Noord-Holland de gebieden langzaam onder water, inundereren heet dat. Voedsel, vooral dikke wormen, komt makkelijk beschikbaar en de grutto’s voelen zich veilig met hun pootjes in het water.

Te weinig grutto kuikens vliegen uit
De achteruitgang van de grutto heeft vooral te maken met het feit dat veel jonge grutto’s, door gebrek aan voedsel en ruimte, niet groot groeien. Sappige, bloemrijke weilanden volop insecten en wormen hebben plaats gemaakt voor intensieve landbouw, woningen en wegen.  De weiden die zijn overgebleven, zijn verdroogd en de koeien en de maaimachines verschijnen steeds vroeger in het voorjaar. Alleen in natuurreservaten en bij speciale “weidevogelboeren” zijn de weidevogels nog veilig. En dat is meteen ook het goede nieuws, want met een aantal simpele maatregelen kun je er voor zorgen dat meer jonge grutto’s voedsel vinden en uitvliegen.

Oplossingen voor de grutto
Boswachter Roelf Hovinga van Landschap Noord-Holland zet in ‘zijn natuurgebieden’ alles op alles voor de weidevogel. Daar gaat het dan ook een stuk beter met de grutto-kuikens. Boswachter Roelf Hovinga: “we verhogen de waterstand voor betere voedselvoorziening en grutto-kuikens willen insecten in bloemrijke graslanden, dus ook daar zorgen we voor. We hebben hoge bomen weggehaald waardoor er minder rovende kraaien komen en ook de vos weren we. Laat maaien is  hier vanzelfsprekend. “ Maar dergelijke maatregelen zijn kostbaar. Roelf Hovinga kon voor maatregelen in zijn gebieden een beroep doen op een speciaal fonds van Landschap Noord-Holland: het weidevogelfonds.

Zelf iets doen voor de grutto?
In 2019 brachten duizenden donateurs € 63.000 bij elkaar voor het weidevogelfonds. Iedereen die ook iets voor de weidevogels wil doen, kan een bijdrage doen in dit fonds en zo samen met ons de  weidevogels helpen. Vanuit het fonds worden allerlei maatregelen vergoed, in onze eigen gebieden en daarbuiten, zoals het plaatsen van stroomrasters tegen vossen, het vernatten van greppels en het inrichten van natte weilanden. Wij geven dit jaar de grutto speciale aandacht met onder andere speciale vogelkijkdagen en een mooie wandelroute rond het Landje van Geijsel. Meer interessante informatie kun je lezen op de speciale grutto pagina

cover november

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven