Dubbele koproltest van kinderen van Basisschool Augustinus in Landsmeer

Koproltest / Peter Mol
© Peter Mol
Datum
ma. 1 oktober 2018

Natuurbeheer pal achter de school

Een wel zeer unieke vrijwilligersgroep, die voor ondersteuning bij Landschap Noord-Holland is aangesloten, is de groep natuurouders en kinderen van Basisschool Augustinus in Landsmeer. De kinderen beheren nu precies 10 jaar een prachtig veenrietland en moerasbosje achter het schoolgebouw. Het grenst aan ons natuurgebied het Ilperveld. De eerste jaren verliep de organisatie en begeleiding van het beheerwerk door de leraren en leraressen van de school. Zij werden daarbij begeleid door Landschap Noord-Holland en de laatste jaren ook door IVN-leden uit Landsmeer. Afgelopen jaar werd echter een uiterst enthousiaste groep natuurouders opgeleid, die op woensdag 26 september voor het eerst voor de vuurproef stond om de nazomerwerkdag van de kinderen zelf te organiseren en te begeleiden. De eveneens opgeleide buurman Remco verrichte het maaiwerk. Ging dat wel allemaal goed? Nou het ging fantastisch en de strenge eindkeuring door de kinderen van de opgebouwde broeihoop was daarbij het absolute bewijs.

Om met dit laatste te beginnen. Het is al vanaf het begin de traditie dat de kinderen zelf keuren of er goed werk is verricht. De onverbiddelijke lakmoesproef daarbij is dat de opgebouwde broeihoop van riet en ruigte, zo hoog en compact moet zijn dat de kinderen er een dubbele koprol vanaf kunnen maken. Lukt dat niet? Dan is het foute boel. Dan is of de broeihoop niet goed aangelegd (veel te verspreid neergelegd) of is er niet genoeg maaisel afgeruimd. Pas als al het gemaaide riet ook echt op de hoop is gelegd, is hij precies hoog genoeg om de dubbele koprol te kunnen uitvoeren. Pas dan weet iedereen dat er puik werk is verricht. De animo voor het verrichten van de eindkeuring is trouwens altijd overrompelend groot. Alleen door alle opgewonden kinderen in een strak georganiseerde rij op hun beurt te laten wachten, kan totale chaos worden vermeden. En wat bleek uit de eindkeuring. De broeihoop was top. Oftewel, de dubbele koprol, die meerdere malen op fantastische wijze werd gedemonstreerd, was het onomstotelijke bewijs dat er geweldig werk was verricht. Een dikke pluim dus voor de kinderen van Basisschool Augustinus, die er voor zorgen dat alle bijzondere planten en dieren in hun mooie Gouwe Plek achter de school kunnen blijven leven. En ook alle lof voor de natuurouders, die met vlag en wimpel voor hun organisatie- en begeleidingswerk zijn geslaagd. Een echte topdag dus, die met een heerlijk zonnetje en een aangename warmte werd bekroond. Peter Mol

Informatie over de school

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2024 liggend

Heb jij het lentenummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.