Cursisten zeer enthousiast over bomen en struiken herkennen in de winter!

Cursus bomen en struiken herkennen / Landschap Noord-Holland
© Landschap Noord-Holland

Wintertijd

''Dit vind ik nou echt kicken,'' vertelt Vincent enthousiast terwijl hij een boomknop bekijkt. ''Nu wil ik ze gewoon állemaal vinden!'' Nu de meeste bomen hun bladeren laten vallen is het een stuk lastiger om te zien welke soort het is. Samen met dertien andere vrijwilligers deed hij mee aan de workshop 'Herkennen inheemse bomen en struiken in de winter' van Landschap Noord-Holland. Vincent heeft een tussenperiode waarin hij zich oriënteert op wat hij graag wil doen. In de natuur werken lijkt hem wel wat.

''Het mooie is dat je vrijwilligerswerk doet én de kans krijgt om cursussen te volgen. Het is gezellig, lekker buiten en ik kan een goed netwerk opbouwen.''

Theorie

De workshop begon met een theoretisch gedeelte in de Infoschuur van het Goois Natuurreservaat. De deelnemers bogen zich over de lange tafel met verschillende genummerde takken.  Zo ook Frank, Willie en Ron, alle drie vrijwilliger bij het Goois Natuur Reservaat.

Frank: ''Drie keer per week verwijderen we de opslag. Dat zijn alle kleine boompjes die ontstaan door de zaden die blijven liggen. Als we dat niet doen, is er straks geen heide meer over!'' Willie probeert tak nummer twaalf te determineren, met een boek en een zoekkaart. Welke kleur heeft de tak? Staan de knoppen wijd of juist niet? Ze vertelt: ''In ons gebied verwijderen we de Amerikaanse vogelkers, maar dan wil je natuurlijk wel weten of het de juiste boom is.'' Ron volgde al eerder een cursus via de Groene Academie, namelijk over hoe je gereedschap gebruikt, maar wil ook graag meer leren over de bomen zelf.

'Beknopte' overhoring

Na het oefenrondje riep docent Annika Langeveld van Landschap Noord Holland de groep weer bij elkaar. Deelnemers haalden hun antwoordblaadjes tevoorschijn. Het uur van de waarheid! ''Hebben jullie nog nieuwe soorten gevonden?'' Eén van de cursisten lacht: ''Voor mij wel, bijna de helft!'' De kardinaalsmuts-tak wordt doorgegeven en uitvoerig bekeken. De knoppen zijn donkergroen en staan tegenover elkaar. ''Herkennen jullie de muts van een kardinaal in het vruchtje dat aan de tak hangt?'' vraagt Annika.

Naar buiten!

In de middag is het dan eindelijk zover: het praktijkgedeelte. Annika leidt de groep langs bomen en struiken waar je, zeker met deze kou, niet snel bij stil zou staan. ''Dit is nou een lijsterbes,'' vertelt ze. Die herken je aan de witte viltige knoppen en de ringen op de tak. Sommige bomen kun je al van een grote afstand herkennen. Na het rondje dronken de deelnemers een kop koffie en gingen ze met een schat aan bomenkennis naar huis.

Wil jij ook meedoen met deze cursus, kijk dan op de Groene Academie, de natuurcursussen voor 2019 zijn eind december zichtbaar.

Groene Academie
© Groene Academie
Groene Academie
Magazine 1 2019

Vraag gratis het natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je deze keer van alles over de Noordduinen, stinsenplanten en weidevogels. En nog veel meer! Inclusief uitneembare wandelroute door de Noordduinen en de Zandpolder bij Groote Keeten.

Naar boven