Castricummers maken zich zorgen over bijen en andere insecten

Hommel / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen
Datum
ma. 1 oktober 2018

Dringende maatregelen voor insecten in Castricum

Bijzzzaak is een burgerinitiatief van bezorgde burgers uit Castricum die dringend iets willen ondernemen tegen de alarmerende achteruitgang van bijen en insecten. Ook maken zij zich grote zorgen over het lot van vogels. Dinsdag 25 september kwamen maar liefst 40 bezorgde maar enthousiaste Castricummers bijeen in de Tuin van Kapitein Rommel om tot concrete plannen te komen voor een beter leefmilieu voor bijen, overige insecten en vogels. Besloten werd om voor vier kansrijke hoofdinitiatieven concrete plannen uit te werken.

Allereerst wordt op een kaart van de gemeente Castricum per plek aangeven waar een beter beheer of waar een herinrichting de kwaliteit kan verbeteren. Te onderscheiden zijn: een extensiever maaibeheer van bermen en oevers, afzien van geheel wegsnoeien van struikenzones, aanplant van minder exoten en meer inheemse bomen en struiken en laten staan van kruiden langs de grens van gazons en bosplantsoenen. Daarnaast wordt op de kaart ingetekend waar plekken heringericht kunnen worden met bijvoorbeeld bijenstroken. Waar mogelijk zal op de kaart worden ingetekend waar harde oeverbeschoeiingen kunnen wijken voor geleidelijke natuurlijk en bloemrijke oevers. Na voltooiing van de kaart zullen deelnemers van Bijzzzaak in overleg treden met de gemeente Castricum (politiek, ambtenaren en bestuur).

Verstening tuinen proberen te voorkomen

Voor de langgerekte groenzone langs het spoor en de Mient gaan enkele deelnemers van Bijzzzaak al een concreter plan uitwerken. Voor de realisering van de plannen wordt er een werkgroep van vrijwilligers opgericht die bijvoorbeeld gaan zaaien en aanplanten. Een ander initiatief waar burgers de tanden in gaan zetten, is een campagne tegen de verstening van tuinen. Ze gaan ook mogelijkheden voorstellen om mensen met groene en waterbergende tuinen voordelen te geven, zoals bijvoorbeeld een korting op de rioolheffing. Ook gaan ze trachten een systeem van consulenten op te zetten die mensen in de verschillende wijken van Castricum kunnen helpen bij het omvormen van hun stenen tuin. Peter Mol

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven