Bijzondere karekiet in het Ilperveld

Grote karekiet
© Hans Brinks
Datum
wo. 27 mei 2020

Boswachter ontdekt grote karekiet 

Dinsdag 26 mei 2020 om 8 uur ging onze boswachter Hans Brinks het Ilperveld in voor een beheeractiviteit. Tijdens het varen deed hij een bijzondere waarneming. Hij vertelt enthousiast zijn verhaal: "Ik ging het Ilperveld in en genoot tijdens het vaartochtje van het rustige weer. Boven het buitenboordmotorgeluid uit hoorde ik plots een voor mij bekende zang namelijk die van de grote karekiet! Ik ben direct gestopt en aan land gegaan en had het geluk dat de vogel goed meewerkte voor het maken van een paar foto's. Voor dit soort situaties is het handig om altijd een camera bij je te hebben. De grote karekiet is een forse zangvogel, hij heeft de grootte van een zanglijster en is dus duidelijk een stuk groter dan zijn familielid de kleine karekiet. Grote karekieten leven vooral van middelgrote insecten. Hun luide zang is zeer kenmerkend, met harde rauwe "krrr-krrr-kiet-kiet"-tonen. Niet te missen dus, zelfs als je naast een buitenboordmotor zit! Nu hopen dat deze vogel een vrouwtje vindt en blijft broeden in het Ilperveld."

Rode Lijst

De grote karekiet is een bedreigde broedvogel die in Nederland op de rode lijst staat. In 2018 bestond de broedpopulatie in het hele land volgens Sovon slechts uit 80 à 100 paar. In Noord-Holland is de grote karekiet een zeldzame verschijning. Dit voorjaar huist er ook een bij Hoofddorp en de soort wordt volgens Waarneming.nl af en toe gezien bij Petten, Huizen en Loosdrecht.

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2024 liggend

Heb jij het lentenummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.