Ben jij ook dol op het bos? Laat wintervoorraden liggen voor de dieren

Bosmuis / Wil Doorn-Meijne
© Wil Doorn-Meijne
Datum
ma. 8 november 2021

Bosvruchten 

Het valt onze boswachters op dat er deze herfst veel bosvruchten uit het bos op de buitenplaats Leyduin in Vogelenzang verdwijnen. Boswachter Jeroen Engelhart: “Een klein beetje mag. Maar wanneer je eikels, kastanjes en andere nootachtige in grotere hoeveelheden meeneemt, ontneem je vogels en zoogdieren ook hun wintervoorraad. En dat hoeft niet.”

De winter doorkomen

Eekhoorns en muizen en vogels lusten ze graag: en zeker nu er dit jaar nauwelijks eikels en beukennootjes zijn, moeten de dieren het doen met ‘dat wat er is’. Boswachter Jeroen: “Door de late vorst in het voorjaar was er minder bloesem en zijn er nu minder vruchten. Hierdoor krijgen zoogdieren en vogels mogelijk een zware winter. Tijdens de wintermaanden eten ze bosvruchten en nootachtige om in leven te blijven.” Maar ook zaden van bloemen zijn belangrijk voor vogels die hiervan leven. En voldoende muizen trekken op hun beurt ook weer uilen en buizerds aan en zo is de kringloop rond èn gezond.

Buitenplaats Leyduin - Beukennootjes
© Ronald van Wijk
Beukennootjes

Beschermd

“Het bos is geen tuincentrum waar je decoratiemateriaal en eten vandaan kunt halen,” zegt boswachter Jeroen. Eekhoorns lusten graag dennenappels en hazelnoten, de Vlaamse gaai en houtduif eten eikels. Het ree vindt beukennootjes en eikels lekker. Hulst en taxus dragen volop bessen in het najaar. De paddenstoelen en het groene mos zijn ook schitterend om te zien. Het zijn een paar voorbeelden van wat het bos te bieden heeft. Bossen zoals de buitenplaats Leyduin zijn beschermd. Een natuurlijk bos zorgt zelf voor verjonging en voedsel voor de in het bos levende dieren. De eikels en kastanjes die neervallen zijn daarbij onmisbaar. Want wat er niet meer is, kan zich ook niet ontwikkelen tot een mooi statig oud bos. Boswachter Jeroen: “Een paar bosvruchten of bladeren die los op de grond liggen, mee naar huis nemen zou toch voldoende kunnen zijn? En het na afloop weer terug naar het bos brengen is ook een oplossing want dan kan het toch nog ten goede komen aan de natuur.”

Om er voor te zorgen dat dit unieke bos zo kan blijven bestaan, is het nodig dat we dit met elkaar goed beschermen. Met het massaal weghalen van voedsel uit de natuur duperen we dieren die het nodig hebben om de winter door te komen. Boswachter Jeroen benadrukt: “Onze stelregel is daarom: een handjevol voor eigen gebruik wordt gedoogd, blijf op de paden èn geniet vooral van die mooie natuur!”

Menko Dijkstra

Functie

Boswachter Buitenplaatsen en Forten

Menko beheert een diversiteit aan gebieden, van buitenplaatsen en bosrijke gebieden tot aan forten en liniedijken als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Daar houdt hij toezicht, maakt beheerplannen, werkt samen met vrijwilligers, pachters, gemeenten en partnerorganisaties om die Noord-Hollandse natuur nog sterker te maken!

 

Neem contact op
Menko Dijkstra / Landschap Noord-Holland
© Landschap Noord-Holland
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven