Baby nieuws uit de Lange Bretten

Havikjongen Lange Bretten mei 2021
© Fons Bongers

Haviknest derde jaar op rij in natuurgebied 

Van onze boswachter Marion Scherphuis ontvingen we baby nieuws vanuit ons natuurgebied De Lange Bretten, een open bosachtig gebied vlakbij Amsterdam Sloterdijk. Dit jaar heeft een havik daar wederom haar nest. We wisten dat de roofvogel aan het broeden was. Er twee jongen zijn geboren en zijn nu ongeveer twee weken oud.

Bijzondere ervaring

De havik is een krachtige roofvogel en erg honkvast. Ze maken een groot nest van takken hoog in een boom. Het gebied waarin ze voedsel is vaak honderden hectaren groot. In de Lange Bretten worden de jongen van de havik gevolgd met een camera en zodra ze groot genoeg zijn, worden ze geringd. Zo kunnen we ze blijven volgen.

De haviken worden gevolgd en geringd door de Havik Werkgroep Amsterdam: “Bij het fotograferen van het havikjes met een stokcamera had Fons wel een heel bijzondere ervaring. Het vrouwtje havik alarmeerde zoals gewoonlijk en bleef kop korte afstand boven me vliegen. Wat een prachtig beest!  Maar nu komt het: ze vliegt een beetje rond de nestboom. Daarbij komt ze één keer boven de kronen van de schietwilgen uit. Ik zie in een flits, ik dacht dat het een protesterende kraai was, een andere vogel boven de boomtoppen vliegen die de havikvrouw bijna raakt. De vogel maakt een draai en komt op 25 meter over me heen. Toen ik beter keek, bleek het geen kraai te zijn, maar een man slechtvalk. Dit zijn voor natuurliefhebbers bijzondere momenten”.

Hoe herken je een havik?

Een havik ziet eruit als een hele grote sperwer, maar dan met een ver uitstekende kop, zware borst, afgeronde en kortere staart en relatief langere en puntiger vleugels. De vogels zijn donkergrijs van boven en licht van onder. Ze hebben een opvallende wenkbrauwstreep en een bandering die alleen van dichtbij is te zien. De havik heeft stevige, gele poten. Jonge vogels zijn bruin van boven en gestreept van onderen, in tegenstelling tot jonge sperwer. Je ziet ze vaak in actieve vlucht, vooral in het voorjaar. De vrouw is groter dan de man.

15 juni 2021: afgelopen zondag zouden de jongen groot genoeg zijn om te ringen, maar helaas was het nest leeg door predatie (waarschijnlijk door een boommarter). Het is het zesde jaar dat de havik hier nestelt, maar voor het eerst zijn er nu geen jongen groot gekomen.

cover magazine 1 2022

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven
Zevenstippelig Lieveheersbeestje / Henk van Bruggen

Ontvang gratis ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen. Benieuwd?