Allereerste jutactie bij het Groene Strand van Camperduin

Groene Strand / Floris Scheplitz
© Floris Scheplitz

Jutten is leuk en zinvol

Wil je het ook eens meemaken om te jutten op het strand? Het strand kan wel wat hulp gebruiken! Op 26 augustus en 4 september organiseert de strandcommunity Camperduin een opruimactie van 9.30-12.00 uur. Projectleider Marijke van Langen Landschap Noord-Holland: “Er ligt meer dan je denkt! Visdraadjes, plastic dopjes, een kapotte wensballon en ander ongedefinieerd niet-natuurlijk materiaal. Als we dit plastic weghalen, komt het in ieder geval niet meer in een vogelmaag terecht. We hopen dat er een structurele ‘jut-beweging’ in Camperduin ontstaat.”

Iedereen draagt z’n steentje bij!

Het Groene Strand project brengt de natuur en natuurbeleving terug op het strand. Stel je voor: een schoon strand waar mensen kunnen spelen en zonnen, en vogels kunnen broeden en foerageren. Langs de eerste duinenrij is ter hoogte van De Putten dit voorjaar al een broedstrand gecreëerd voor strandbroeders.

Vrijwilligers, lokale ondernemers, waterschap, gemeente Bergen en strandbezoekers, iedereen helpt mee om van Camperduin een Groen Strand te maken. In de strandcommunity van Camperduin houden vrijwilligers zich bezig met afval opruimen, voorlichting geven, monitoring en broedstranden onderhouden. Paviljoenhouders helpen door bijvoorbeeld hun terras plasticvrij te maken. Zo verkleinen ze de kans op afval op het strand. Dit is allemaal super belangrijk voor de natuur én interessant voor de strandbezoeker om zo veel meer van de natuur te kunnen beleven.

Doe je mee?

Als je zin hebt om je handen uit de mouwen te steken dan is dit je kans. We combineren het nuttige met het aangename: opruimen terwijl we samen buiten actief zijn. Samen lopen we langs de duinenrij heen en langs de vloedlijn terug en er zal al rapend een behoorlijke hoeveelheid afval in de zakken verdwijnen. We werken van 9.30 tot 12.00 uur en we verzamelen bij de ‘Doe mee, Verlos de zee-container' op het strand bij de strandafgang De Putten. In verband met de geldende voorschriften, is het noodzakelijk je wel vooraf aan te melden via www.hetgroenestrand.nl/agenda . Er zijn jutzakken, jutemmers en knijpers beschikbaar. Neem wel zelf even iets te eten, te drinken en zonnige gedachten mee!

Meer lezen over dit project

Aanspoelsel / Ronald van Wijk

Het Groene Strand is een initiatief van LandschappenNL - in Noord-Holland is dat Stichting Landschap Noord-Holland - die zich samen met Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Vogelbescherming Nederland en Stichting ANEMOON inzet voor de natuur op het Nederlandse strand. Het project wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij.

cover magazine 1 2022

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven
Zevenstippelig Lieveheersbeestje / Henk van Bruggen

Ontvang gratis ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen. Benieuwd?