14.000 deelnemers zetten zich in voor de wilde bij, ijsvogel en zandhagedis

Natuurwerkdag / Seth Carnill
© Seth Carnill

19e editie Landelijke Natuurwerkdag

Zaterdag 4 november 2019 gingen 14.000 deelnemers van de Natuurwerkdag in het hele land aan de slag voor het beschermen en behouden van natuur en landschap tijdens de 19e editie van de Natuurwerkdag. Dit jaar met het thema biodiversiteit. Ondanks het wisselvallige weer was de opkomst hoog, op 563 locaties (waarvan 63 in Noord-Holland) hebben deelnemers zich ingezet voor de leefomgeving van wilde bijen, vlinders, watersalamanders en nog veel meer soorten. Er is gezaagd, gesnoeid, er zijn poelen schoongemaakt en bollen geplant.

Samen voor biodiversiteit

Op de Natuurwerkdag is veel werk verzet. Benieuwd naar de resultaten? In onze infographic is te zien wat er allemaal gedaan is op de Natuurwerkdag.

Insecten en zoogdieren

Met steeds minder bloeiende planten op veel plekken in Nederland hebben insecten het moeilijker met vinden van voedsel. Op 185 locaties hebben deelnemers zich daarom ingezet voor de leefomgeving voor wilde bijen, onder andere door planten van bollen of het maken van een insectenhotel. Op 92 locaties in Nederland is er gewerkt aan de voedsel- en leefomgeving van eekhoorn, muizen, egels en andere kleine zoogdieren. Zo zijn er 43 takkenrillen gemaakt. Takkenrillen zijn rijke voedselbronnen omdat er veel kleine insecten in huizen en een mooie plek om te schuilen. En daarmee van belang voor kleine zoogdieren.

Ook iets doen voor je groene leefomgeving?

Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, boomgaarden, het aanleggen van bloemenweiden en schoonmaken van poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. Al het werk dat verzet is op de Natuurwerkdag is van belang voor de bescherming van natuur, landschap en dieren.

Samen met 79.000 actieve vrijwilligers onderhouden alle provinciale landschappen tezamen 114.114 ha beschermde natuur en landschap, dat toegankelijk is voor bezoekers. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom! Sluit je aan bij een van onze vrijwilligersgroepen of bij een gebiedsteam of doe meer aan een cursus.

Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de Provinciale Landschapsbeheerorganisaties, de Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Scouting Nederland,  A Rocha, IVN en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Partner van de Natuurwerkdag is de Nationale Postcode Loterij.

Open de Infographic Resultaten 2019 

Noord-Hollandse media hadden vooraf en tijdens het evenement veel aandacht voor de Natuurwerkdag. Bekijk hier de 15 min durende live-uitzending van TV Noord-Holland vanaf locatie Purmerbos Moeras.

En we ontvingen dit jaar ontzettend veel filmpjes en foto's, daarvan maakte onze stagiair Celine dit You-tube filmpje, veel kijkplezier!

Natuurwerkdag infographic 2019
© LandschappenNL
Natuurwerkdag infographic 2019

Peter Mol

Functie

Projectmedewerker Betrekken bij Groen

De afgelopen jaren heeft Peter zich ontwikkeld tot een centrale vraagbaak voor de inmiddels 130 aangesloten vrijwilligersgroepen. Ook geeft hij basiscursussen Ecologie en Natuurbeheer, cursussen beheerplannen schrijven en helpt hij vrijwilligersgroepen bij projecten ter verbetering van hun terreinen.

Neem contact op
Peter
cover november

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven