​Denk mee voor meer groen en biodiversiteit in de regio Alkmaar en Castricum

< terug naar overzicht
28 juni 2018

Dit najaar kunt u uw ideeën voor plekken met meer groen en biodiversiteit inbrengen bij de BUCH en HAL gemeenten. Deze gemeenten ontwikkelen i.s.m. Provincie Noord-Holland een regionaal ‘Groenspoor’, een fijnmazige groene verbindingszone waar burgers en bedrijven over kunnen meedenken. Landschap Noord-Holland nodigt de groene vrijwilligersgroepen uit om hier aan bij te dragen. 

Wat is een Groenspoor?

Een Groenspoor is een groene verbindingszone van lokale ideeën en initiatieven met ‘infranatuur’ en openbaar groen. De ideeën voor bloeiende bermen, fruitboomgaarden, bijenlinten of tijdelijke natuur worden ingetekend op een kaart. Samen met deze mensen en organisaties vinden de gemeenten mogelijkheden om de plannen uit te voeren. Dorien Kotterman van De Groene Reiger bedacht het Groenspoor en maakte het tot een groot succes in Heiloo. Dit was aanleiding voor de HAL en BUCH gemeenten om het succes regionaal aan te pakken.

Succesvol Groenspoor in Heiloo

In Heiloo bracht Dorien verschillende partijen bij elkaar om gezamenlijk een kaart te maken. Ideeën die in de gesprekken ontstonden waren o.a. biodiverse bloemenborders in nieuwbouwwijken, een bijenlint en een wandelroute langs de landgoederen. Deze projecten zijn in 2017 gerealiseerd. Dorien legt uit dat ze zoekt naar een verlangenverstrengeling: “als de ideeën en verlangens overeenkomen, ontstaat er bij de partijen genoeg enthousiasme om een plan uit te voeren”.

Wat kunt u doen?

U kunt uw ideeën uitleggen en intekenen op de kaart tijdens een bijeenkomst van Groenspoor in oktober. Die wordt georganiseerd door De Groene Reiger samen met Landschap Noord-Holland en de betrokken gemeenten. Kort daarop bent u uitgenodigd voor een ‘Groensafari’, waarbij we op de fiets de kansrijke plekken bezoeken. Samen met de gemeenten en andere partijen overleggen we wat er nodig is voor de realisatie van meer groen en biodiversiteit in de regio. Dit is een vooraankondiging maar als uzich vast wilt aanmelden, kan dat bij Tetje Falentijn.

Het regionale Groenspoor wordt gesteund door de Provincie Noord-Holland uit haar aanpak Groen Kapitaal en door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 
Meer informatie: De Groene Reiger