Nieuwe opzet cursus handgereedschap pakt goed uit!

Maarten van Cleef

Veilig en gezond werken

Gelukkig was het een mooie dag 17 september 2020, we waren te gast bij tuinpark Rust en Vreugd in Amsterdam. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus zaten we buiten, wat begin in de ochtend best fris was maar later heerlijk. Annika Langeveld medewerker van het Team Betrekken bij Groen: "We gaven de cursus veilig en gezond werken met handgereedschappen volgens een nieuwe opzet en dat is goed bevallen. Cursisten leren wat veilig en gezond is voor zowel je eigen lijf, voor je mede-vrijwilliger en ook voor een langere levensduur van de gereedschappen."

Praktische tips

Het eerste deel van de cursus werd ingevuld door Suzanne Keller KAM coördinator (Arbo) bij Landschap Noord-Holland. Zij informeerde de deelnemers over maatregelen die je kan treffen vanwege het coronavirus, samen met de cursisten kwamen daar goede praktische tips uit. Verder kregen we uitleg over hoe je het beste kan tillen en lasten verplaatsen. Om warm te worden deden we allemaal een til oefening doen en merkten we toch dat dit helemaal niet zo vanzelf gaat.

Soorten gereedschappen

Daarna volgde praktische uitleg over de gereedschappen. Er ging een bus vol gereedschappen open en uitleg volgde over: welke soorten gereedschappen er zijn, waar je ze voor gebruikt en 'hoe' en vooral ook aandacht voor veilige lichaamshouding bij het werk. Anninka: "We zaagden een boom precies volgens de instructie die ook op het filmpje van Kennisplatform Leer je Groen staat."

De huiswerkopdracht was; bereid een veiligheidsinstructie voor van een gereedschap dat je vaak gebruikt. De meeste hadden de zaag gekozen maar een cursist had er echt veel werk van gemaakt en zelfs een instructieblad 'werken met hooigereedschap' gemaakt. Dat is nog eens enthousiasme!

"We hebben zo weer veel van elkaar geleerd en gaan deze cursus komend voorjaar zeker opnieuw aanbieden aan vrijwilligers," zegt Annika

Cursus gereedschappen 2020 / LNH
Cursus gereedschappen

Annika Langeveld

Functie

Medewerker vrijwilligersondersteuning

Bij Annika kun je terecht voor vragen over natuurbeheer en het opleiden van vrijwilligers.

Neem contact op
Annika
cover Magazine2 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven