Forten

Fort KIJK
© Arthur Schaafsma

Bezoek de Noord-Hollandse forten met korting

Verspreid over Noord-Holland liggen tientallen forten en verdedigingswerken. Rondom de stad Amsterdam ligt de bekendste. Een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam. De Stelling is een historisch monument voor Nederland en staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Een groot gedeelte van dit monument is opengesteld voor publiek en is een ideaal dagje uit voor jong en oud.  Een aantal forten, zoals Pampus en Forteiland IJmuiden, liggen midden op het water en kunnen alleen met de boot bezocht worden. Of je nu van avontuur en spanning houdt of meer wilt leren over de fascinerende geschiedenis; er is ontzettend veel te beleven.

Fort Pampus

€ 2,50 korting op toegang

Forteiland Pampus ligt in het IJmeer en is het boegbeeld van de Stelling van Amsterdam. Het eiland is altijd al afgesneden geweest van het vaste land en viert dit jaar ‘125 jaar Forteiland Pampus Zelfredzaam’! Vanuit het fort is een virtuele ballonvaart over het Geheime Wapen van Amsterdam te maken. Op het eiland en in het fort is veel te ontdekken, voor jong en oud. Met kortingscode ‘NP2020’ krijg je bij het online boeken €2,50 korting, inclusief overtocht (toon je Natuurpas aan de matroos) en gidsrondleiding. 

Fort Pampus
Pampus - luchtfoto met boten
© Fort Pampus

Fort K'ijk

€ 1,- korting op belevingscentrum

Elke zaterdag en zondag is belevingscentrum Fort K'IJK geopend voor publiek. Hier komt de bijzondere natuur en het landschap van de Stelling van Amsterdam tot leven. Je volgt met een audiotour de lichtlijn door de donkere ruimtes en leert hoe de Stelling van Amsterdam eerst de mens en later het landschap beschermde.  Buiten kun je genieten van het uitzicht, de rust en de ruimte die de natuur te bieden heeft. 

Fort K'IJK
Fort K'IJK

Fort Kijkduin

€ 1,- korting op entreeprijs

Aan de noordzijde van de Grafelijkheidsduinen ligt Fort Kijkduin. In het fort vind je een aquarium en museum over de militaire geschiedenis van Den Helder. Ook kun je het skelet van Chris de Potvis en een expositie over de visserij bezoeken. Ga op ontdekking in de ondergrondse gangen en geniet van de omgeving op het uitkijkbordes! Op vertoon van de Natuurpas bij de balie. Maximaal 2 volwassenen en 2 kinderen.

Fort Kijkduin
Het noordzeeaquarium in Fort Kijkduin

Kunstfort bij Vijfhuizen

€ 2,- korting op de toegangsprijs

Het Kunstfort bij Vijfhuizen is een centrum voor actuele kunst. Het fort herbergt, naast tentoonstellingsruimtes en (gast)ateliers voor kunstenaars, ook een restaurant met vergaderruimtes. Op het fortterrein bevinden zich diverse kunstwerken van hedendaagse kunstenaars en resten van het militaire verleden zoals uitgravingen van het hefkoepelgeschut. Je ontvangt de korting op vertoon van de Natuurpas bij de entree.

Kunstfort bij Vijfhuizen
Kunstfort bij Vijfhuizen

Forteiland IJmuiden

€ 2,50 korting tijdens publieksdagen

Iedere 1e zondag van de maand is het Forteiland bij IJmuiden geopend. Verken het grootste verdedigingsbolwerk van de Stelling van Amsterdam. Bezoek de bunkers of de meeuwenkolonie. Een dagje Forteiland is inclusief overtocht van en naar het eiland, een rondleiding van anderhalf uur en de ruimte om zelf op verkenning te gaan. Gebruik de kortingscode 'NP2019' bij je boeking op de website. 

Forteiland IJmuiden
Forteiland IJmuiden
Roelf Hovinga
© Cees de Jonge

Ontvang tips van de boswachter

Onze boswachters kennen de mooiste plekjes. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand tips en routes om de Noord-Hollandse natuur te ontdekken.

Naar boven
Weekendje in de natuur

Maak kans op een weekendje in de natuur

Wil jij er even lekker tussen uit? Maak kans op een weekendje weg in de Nederlandse natuur.