Weidevogelgebieden in De Gouw, Westfriesland
-
ActiviteitscategorieFietsen
-
ActiviteitscategorieVogels kijken
-
ActiviteitscategorieWandelen
Ouderwetse Westfriese weilanden mét weidevogels
In Westfriesland zijn veel weidevogels verdwenen door intensief gebruik van de weilanden. Gelukkig heeft Landschap Noord-Holland de meest waardevolle gebieden in eigendom. Althans in het centrale deel van Westfriesland dat de De Gouw heet. Ze worden beheert in nauwe samenwerking met lokale boeren. Dat beheer is volledig afgestemd op flora en fauna en, indien aanwezig, de aardwetenschappelijke of archeologische waarden.
Weidevogels nemen toe
Dit beheer heeft succes. Op veel plekken komen grutto's, kieviten, scholeksters en tureluurs voor. Soms zelfs zomertalingen en hier en daar een watersnip. Door de ervaring van onze boswachter met weidevogelbeheer en de goede samenwerking met de agrariërs, nemen veel soorten toe.
Omgekeerde land van Westfriesland
Bij Benningbroek ligt het eerste aardwetenschappelijke monument van Noord-Holland. De oude wadgeulen zijn te herkennen in het veld én het eeuwenlang zwoegen van boeren. De oude wadgeulen zijn opgevuld met zand en liggen daarom hoger dan de rest. Zand klinkt minder in dan klei. Daarom wordt dit wel het omgekeerde land van Westfriesland genoemd.
De Braakpolder herbergt één van de twaalf meest hoogwaardige archeologische vindplaatsen van Noord-Holland. Het gaat om bewoningssporen uit de Nieuwe Steentijd, rond 2500 voor Christus, de zogenaamde Enkelgrafcultuur. Om deze plek voor de lange termijn veilig te stellen is de waterstand verhoogd en zorgen we ervoor dat er geen riet en bomen gaan groeien.
Dit zijn onze gebieden in De Gouw:
- Bedijkte Boezem (10 ha)
- Berkmeer (18 ha)
- Weelpolder (52 ha)
- Braakpolder (7 ha)
- ’t Laeg (61 ha)
- Harderwijk (4 ha)
- Opmeerder Wuiver (16 ha)
- Benningbroek (14 ha)
- Lekermeer (2 ha)
- Lage Hoek (54 ha)
- Polder Westerveer (60 ha)
- Strengweg (2 ha)
- Leekerlanden (7 ha)
- Kerkepolder (14 ha)
- Kolk van Dussen (60 ha)