Refugium

Duinen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Refugium / Koos Leek
© Koos Leek
Duinen

Een eldorado voor bijzondere planten

Het Refugium is een gebied van zeven hectare groot, ontstaan door natuurontwikkeling. Het ligt als een scheg tussen de bebouwing van Nieuw Den Helder, de Grafelijkheidsduinen en de Donkere Duinen. Het is ontstaan toen sportvelden omgevormd werden tot nieuwe natuur. In dit gebied grazen 3 hooglanders en wij zorgen ervoor dat er gefaseerd gemaaid wordt. Bij gefaseerd maaien wordt niet de gehele vegetatie gemaaid, maar blijft een deel ongemaaid. Dit maai-beheer is erg goed voor insecten. In dit gebied neemt de libellen rijkdom enorm toe. Zo jagen vuurlibel en keizerlibel hier over het schone duinwater. De grasmus voelt zich erg thuis in het Refugium en ’s winters komen Roerdompen uit het noorden naar dit gebied. Je vindt er leuke plantensoorten als moeraswespenorchis.

Ga er zelf eens kijken

Je kunt een heerlijke wandeling maken over de diverse wandelpaden die langs het gebied lopen. Ook kun je wandelen over het Hengstenpad om zo deze prachtige duinnatuur te bezichtigen.

Refugium / Koos Leek
© Koos Leek

Bezoekersinformatie

cover magazine 1 2022

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven
Zevenstippelig Lieveheersbeestje / Henk van Bruggen

Ontvang gratis ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen. Benieuwd?