Marquette

Weilanden
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Marquette / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen
Weilanden

Een bijzonder weidevogel-project

Rondom het kasteel Marquette in het plaatsje Heemskerk liggen weilanden en een waterberging. Wij werken samen met PWN om dit gebied zo goed mogelijk te beheren. Zo worden om in de toekomst plotselinge wateroverlast te voorkomen sloten en vaarten verbreed. Het land van de Marquette golft een beetje, het hogere land ligt namelijk op een strandwal en de lagere delen waren vroeger onderdeel van het stroomgebied van het Oer-IJ. De drassige omstandigheden zorgen voor massa’s dotterbloemen, gevolgd door het paars van echte koekoeksbloemen. Ook is het grasland uitermate geschikt voor weidevogels. De weidevogels worden tijdens de broedtijd beschermt tegen vossen. We houden de vossen buiten door middel van een elektrisch raster die wordt gevoed door een zonnepaneel.

Ga er zelf eens kijken

Je kunt genieten van deze prachtige vogelweidenatuur tijdens een wandeling of fietstocht over de Noordermaatweg. Dit is eigenlijk een fiets- en wandelpad, maar er rijdt heel soms een auto. Ook loopt er een wandelroute langs het antieke Kasteel Marquette, vanaf het wandelpad kun je de weidevogels goed spotten.

Bergeend / Menno Schaefer
© Menno Schaefer

Bezoekersinformatie

cover magazine 1 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven