Lunetten

Forten en Verdedigingswerken
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Lunetten / Dutchphoto
© Dutchphoto
Forten en Verdedigingswerken

Een terrein dat is aangelegd door de Bataven

Het gebied lunetten bestaat uit vijf stukjes wildernis in Beverwijk. Hier staan bosjes op verhogingen, dit zijn lunetten of wat daar van over is. Een lunet is een kleine vesting van niet meer dan een aarden wal in de vorm van een halve maan. Deze werden in 1799 door de Bataafse en Franse troepen opgeworpen om de smalle doorgang tussen Noordzee en Wijkermeer te verdedigen. Er werden 26 van die lunetten opgeworpen, waarvan er nog zeven zijn. Wij bezitten nu vijf van deze lunetten en we proberen dit stukje landschapsgeschiedenis zo goed mogelijk overeind te houden. Bovendien zijn het spannende stukjes cultuur-natuur midden in stedelijk Beverwijk. In de aanwezige bosjes vind je vogeltjes als koolmees, merel en vink.

Ga er zelf eens kijken

Langs de gebieden lopen diverse wandelpaden, hier kun je een heerlijke wandeling maken om zo de 5 lunetten te bezichtigen.

Lunet / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen

Bezoekersinformatie

Roelf Hovinga
© Cees de Jonge

Ontvang tips van de boswachter

Onze boswachters kennen de mooiste plekjes. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand tips en routes om de Noord-Hollandse natuur te ontdekken.

Naar boven
Weekendje in de natuur

Maak kans op een weekendje in de natuur

Wil jij er even lekker tussen uit? Maak kans op een weekendje weg in de Nederlandse natuur.