Draaiweid

Weilanden
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Waterberging Draaiweid / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen
Weilanden

Een bloemrijk landje langs de oude Schulpvaart

De Draaiweid is een snippertje land dat ten zuiden van oude dorpje Limmen ligt. Het ligt pal naast de Schulpvaart, deze  vaart werd voorheen gebruikt om schelpen af te voeren naar de kalkovens bij Akersloot. Tegenwoordig speelt de Schulpvaart een belangrijke rol in het transport van zoet en zuiver duinwater naar het poldergebied. Hierdoor vervult de vaart een hoofdrol in het plan Schoonwatervallei. Het is een waterberging en bij hevige regenval stroomt het gebied vol. Omliggend agrarisch land blijft dan droog. In het gebied zijn zowel leuke vogels te vinden als mooie planten. Zo vind je er de kluut, tureluur en scholekster. Er groeien orchideeën en grote ratelaar.

Ga er zelf eens kijken

Je kunt van deze prachtige poldernatuur genieten tijdens een wandeling of fietstocht over de Uitgeesterweg. Dit weggetje loopt door een van de levendigste weidevogelgebieden van Noord-Holland.

Kneu / Menno Schaefer
© Menno Schaefer

Bezoekersinformatie

Magazine nr. 3 - 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven