Peter Boers

Peter Boers

"Ik keek mijn ogen uit van de aantallen vogels"

Hij maakt zich serieus zorgen over de natuur, maar Peter Boers wordt blij als hij ziet wat er in zijn provincie óók gebeurt. Zoals de omvorming van een stukje weidenatuur naar zompig hooiland met een plas in het midden. Het natte Mosselwiel is nu nog interessanter voor vogels. "Ik vind het fantastisch dat Landschap Noord-Holland hier vol op inzet."

Vijftig procent voor de mens

'Een beetje stelen', noemt Peter Boers (53) het, het steeds weer grond afsnoepen van de natuur voor het gemak van de mens. "Natuurlijk moeten we wonen en werken en eten, maar we zouden ook grenzen moeten weten te stellen. Ik zou willen dat de mens vijftig procent van de ruimte inneemt en de andere helft aan de dieren en planten laat." De winst van zijn biologisch-vegetarische B&B Organic in Heiloo gaat voor honderd procent naar natuurdoelen.

Belangrijkste weidevogelgebieden

Al decennia lang is Peter donateur van meer dan dertig organisaties voor natuurbehoud, waaronder alle twaalf Provinciale Landschappen. "Landschap Noord-Holland ligt mij het meest na aan het hart en daar geef ik het meeste geld aan, want dat is nu eenmaal waar ik woon. Noord-Holland is een van de belangrijkste weidevogelgebieden van Nederland, voor de grutto zelfs wereldwijd. Ik vind het fantastisch dat Landschap Noord-Holland vol inzet op de vogels, anders loopt het slecht met ze af. Ik heb het idee dat het op sommige plekken alweer wat beter gaat. Niet zoals jaren geleden, maar wel vergeleken met de laatste jaren. En dat is zeker te danken aan de inzet van Landschap Noord-Holland."

Ogen uitgekeken

De donatie die hij deed voor Mosselwiel is goed besteed, vindt de Heilooënaar. "Ik was er in het voorjaar nog even. Wat is het mooi dat zo'n klein stukje natuur tussen de droge bollenvelden behouden is gebleven en nóg natuurrijker is geworden dankzij de plas die erbij is gekomen. Ik keek mijn ogen uit van de hoeveelheid vogels die ik er naar voedsel zag zoeken: wilde eend, kievit, grutto, kluut, bergeend, verschillende ganzen, spreeuw, scholekster, kuifeend, aalscholver, torenvalk, blauwe reiger, gele kwikstaart en dan heb ik ze nog niet eens allemaal genoemd. Een haas zigzagde door het natte veld, het was prachtig om te zien."

Donateur Peter Boers en boswachter Chris van der Vliet op bezoek bij aankoop Mosselwiel
© Dutchphoto
Boswachter Chris van der Vliet en Peter Boers op bezoek in het Mosselwiel

We lopen achter

"Ik vind zulke projecten heel belangrijk. We lopen in Nederland gigantisch achter met de aanleg van het Natuurnetwerk Nederland. De natuurgebieden die er zijn met elkaar verbinden, is essentieel voor een gezonde biodiversiteit. Ik ben heel blij met dit gebied,  zo pal naast de oude eendenkooi." Als iedereen nu eens tien procent van zijn inkomen aan natuur zou geven, mijmert Peter graag. "Ook al zit je alle dagen alleen maar voor de tv, natuur is een doel waar iedereen voordeel bij heeft. Minder pesticiden in ons eten, minder vervuiling, meer ruimte, schonere lucht, bodem en water. Alles, echt alles begint immers bij de natuur."

Ervaringen van andere donateurs

GRASLANDEN GERED VAN LANDBOUW EN INDUSTRIE

Met de hulp van Peter konden we voorkomen dat bij 't Zand kruidenrijke graslanden vol weidevogels en orchideeën verloren gingen als bollengrond of industrie.

Bekijk aankoop
Rietorchis / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen

Méér natuur in de buurt

Overal rukken economische activiteiten op en verliest natuur terrein. Dat kan niet zo doorgaan. Met jouw hulp gaan we de natuur in Noord-Holland uitbreiden. De eerste aankoop is gelukt. Is de volgende aankoop bij jou in de buurt?

Koop een stuk natuur voor € 7,50 per m2

Ja, ik help mee

Wat gebeurt er als we niets doen?

Planten en dieren komen in de knel, jij verliest jouw groene omgeving. Geef de natuur méér ruimte. Elke meter telt!
Natuurgebied Eilandspolder bij het dorpje Driehuizen vanuit de lucht
© Menno Schaefer
cover magazine 1 2022

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven
Zevenstippelig Lieveheersbeestje / Henk van Bruggen

Ontvang gratis ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen. Benieuwd?